‘Een glimlach kan het verschil maken’

tinyNa de herfstvakantie trad Tiny Gelissen aan als nieuwe VE-coach bij Peuterspeelzaalwerk Heerlen. Ze maakte kennis met de organisatie, de bestuurder-managers, leidsters en onlangs mocht ze al de eerste studiedag meebeleven. “Wat een enthousiasme, bevlogenheid en betrokkenheid bij iedereen binnen de organisatie. Dat voelt als een warm bad.”

“Er ligt hondenpoep midden op het pad”, wijst Tiny naar buiten. Het interview in het kantoor van PWH is nog niet begonnen en meteen al laat de nieuwe VE-coach zien wat haar drijft: niet afwachten, maar aanpakken. Gewapend met een rol toiletpapier trekt ze naar buiten. IJverig poetst ze het pad schoon.
De handen uit de mouwen steken is ook de rode draad door het gesprek dat volgt. Tiny deed de PABO, toen nog Pedagogische Academie in Sittard. Ze werkte onder andere als remedial teacher met kinderen die speciale zorg nodig hadden. “Helaas werd die functie wegbezuinigd. Daarna ben ik gestart in groep 5 en heb ik zo’n beetje alles doorlopen. Ik heb in allerlei groepen in onder- en middenbouw les gegeven en bovendien heb ik me bezig gehouden met ondersteuning van collega’s, ADV vervanging gedaan enzovoort. Uiteindelijk heb ik de laatste veertien jaar in de kleutergroep mogen werken. Fantastisch! Al die tijd in het basisonderwijs heb ik me afgevraagd wat we als volwassenen en als onderwijzend personeel over het hoofd zien; er zijn zoveel jongeren en ook volwassenen die onzeker zijn en daardoor uit balans zijn en erkenning zoeken buiten zichzelf . Ik ben er van overtuigd dat als we voor kinderen de juiste omgeving scheppen, waarin ze zichzelf kunnen zijn en waarin we ze verantwoordelijkheden durven te geven, dat we dan samen werken aan zelfverzekerdere mensen en een betere wereld. Een glimlach, een schouderklopje of compliment kunnen het verschil maken, zeker voor kinderen. En dat werkt door in hun volwassen leven.”

Hapje en drankje
Tiny noemt als voorbeeld de expositie die ze organiseerde in een kleuterklas. “Met opening en hapjes en alles er op en eraan. De ouders werden uitgenodigd om naar de werken van hun kinderen te komen kijken en de kleuters zouden rondgaan met de hapjes en drankjes. ‘Maar kunnen ze dat wel?’ klonk de vraag. Nou en of ze dat konden. Ze waren trots op zichzelf en door de verantwoordelijkheid die ze kregen, zag ik ze stuk voor stuk groeien. Geweldig was dat. Kinderen zijn open en onbevangen en wij mogen ze helpen op weg naar de volwassenheid. Het is onze taak om ze veiligheid te bieden en ze zelfvertrouwen te leren. En dat begint al bij die kleintjes, door ze verantwoordelijkheden te geven of zelf beslissingen te laten nemen. Het is zo mooi om te zien welke kwaliteiten kinderen al hebben. Door ze vertrouwen te geven gaan kinderen iets durven.”

Spons
Een visie die Tiny binnen haar werk als VE coach nog meer gaat uitwerken. “Ik zie het als een logische volgende stap in mijn loopbaan. En bij peuters sta ik nog meer aan de basis. Kinderen van nul tot en met zeven zijn als sponzen, ze zuigen alles op. Samen met de leidsters ga ik enthousiast aan de slag om kinderen te laten zien dat ze uniek zijn en om ze in een veilige omgeving dingen te laten uitproberen en ook om fouten te maken, want daar leer je van. Mijn doel is om ze een veilige basis te bieden en om kinderen op weg te helpen naar een volwassen leven waarin ze op zichzelf en hun kwaliteiten durven te vertrouwen.”

Trots
Ook in haar privéleven helpt Tiny anderen graag op weg, onder andere in het Jeugd- en Jongerenwerk in haar geboorteplaats Berg a/d Maas. “Hier ben al vanaf mijn 22e bij betrokken. Eerst als leidster, later in verschillende besturen. Acht jaar geleden hebben we een nieuwe start gemaakt, met een nieuw gebouw en al. Daar ben ik heel trots op. Ook op de twee toneelgroepen die het jongerenwerk nu rijk is. Het is zo mooi om jongeren heel bedeesd en verlegen te zien binnenkomen en ze na een tijd helemaal in hun rol op het podium te zien staan. En hoe mooi is het om in iemand te geloven en die persoon in zichzelf te laten geloven. Dan is alles mogelijk en dat is zo waardevol!”

Reageren is niet mogelijk