Een ICT ‘er is nooit uitgeleerd

Hij is nog wat grieperig, maar wel alweer aanwezig en meteen is er een probleem waar hij naar moet kijken: een printer reageert niet. Mick Ubags (25) is de ICT ‘er van Peuterspeelzaalwerk Heerlen en Voerendaal. Hij zorgt ervoor dat alle computers, printers en systemen goed werken. Ook schaft hij daar waar nodig nieuwe apparatuur aan.

“Niet alleen op kantoor staan computers. Ook alle zalen hebben er één of twee,” weet Mick, “als daar iets mee aan de hand is, kan ik dat vaak telefonisch oplossen, maar soms moet ik er naar toe. Dat zijn leuke bezoekjes. Ik ben er natuurlijk voor het computerprobleem, maar er staat altijd wel een peuter naast me nieuwsgierig mee te kijken. Of ik krijg een speelgoedauto in de handen geduwd.”

Mick werkt vijf uur in de week voor PWH. “Ik studeer nog, ICT aan Zuyd Hogeschool, nog ruim een half jaar en dan ben ik klaar. Na het MBO had ik in eerste instantie gekozen voor de studie laboratoriumtechniek. Voor natuur-, schei- en wiskunde had ik altijd dikke voldoendes, logische keuze dus. Maar al snel had ik in de gaten dat ik met de cultuur en mensen geen klik had. Omdat de keuze destijds tussen laboratoriumtechniek en ICT ging, switchte ik naar ICT; een heel andere cultuur, niet te vergelijken. Maar wel één waarin ik me thuis voel.”
Heel afwisselend noemt Mick zijn werk bij PWH. “Ik heb veel vrijheid om iets te regelen en het geeft veel voldoening als ik een computerprobleem kan oplossen. Ik heb tijdens mijn stageperiode ook op andere plekken gewerkt zoals bij Media Markt en Siliconhenge. Bij PWH vind ik het juist zo leuk omdat je de ene keer op kantoor bezig bent en de andere keer bijvoorbeeld in een peuterspeelzaal. De ene keer los je computerproblemen op, de andere keer bestel je nieuwe apparaten en zorg je dat de levering goed afgehandeld wordt.”

Hoe Micks toekomst er uit gaat zien, weet hij nog niet precies. “Over een half jaar ben ik klaar. Ik zou me kunnen specialiseren, bijvoorbeeld als Cloud engineer of ik zou me meer kunnen verdiepen in internetbeveiliging. Maar ik kan me ook met cursussen blijven bijscholen. ICT is toch al zo’n vak waarin de dingen zich heel snel ontwikkelen en waarin je aandacht voor het vak geen moment kan verslappen, anders loop je achter. Als ICT ‘ blijf je je leven lang leren.”

Reageren is niet mogelijk