Handen uit de mouwen tijdens studiedag

studiedagHet thema van de onlangs gehouden studiedag van PeuterspeelzaalWerk Heerlen (PWH) en Peuterspeelzaalwerk Voerendaal (PWV) in Auberge de Rouge in Heerlen was ‘toekomst’. Geïnspireerd door lezingen en workshops gingen de leidsters met het onderwerp aan de slag. Dagvoorzitter Doenja Urlings van Jadoen (advies, organisatie en ontwerp) leidde het programma.

Leidsters en vrijwilligsters werden op verschillende fronten bijgepraat. Zo was er in de ochtend een presentatie over ‘harmonisatie’ door Monique Snellings, manager Spelenderwijs, peutercentra en kinderopvang van PIW Groep. De overheid wil een betere afstemming tussen kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs. De eventuele wijzigingen worden vastgelegd in de Wet Kinderopvang en gaan naar verwachting in op 1 januari 2018. Veel onderwerpen binnen de harmonisatie, zo blijkt ook uit de presentatie deze ochtend, zijn voor PWH nu al de normaalste zaak van de wereld; zoals het zich richten op de ontwikkeling van het kind.
Voor de tweede presentatie splitste de groep zich in tweeën. De leidsters van Voerendaal werden door Miriam Ooijen van de gemeente Voerendaal bijgepraat over het beleid aangaande peuterspeelzaalwerk binnen de gemeente Voerendaal en de aandacht die daarbij is voor het kind en het gezin dat om hem heen staat. Beleidsmedewerker onderwijs van de Gemeente Heerlen Marie José van der Weerden legde tijdens haar presentatie aan de leidsters van Heerlen uit hoe PWH en de gemeente samen op weg gaan naar die nieuwe Wet Kinderopvang. “Het betekent vooral veel overleggen”, benadrukte ze, “we zijn al samen aan de slag met de basis voor het jonge kind, maar die basis gaan we de komende tijd nog meer verstevigen.”
Na een korte koffiepauze was ActingTime aan de beurt. Een groep professionals (trainers, coaches, acteurs en adviseurs), die gespecialiseerd is in interactieve en theatrale werkvormen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk die zij naspeelden in korte sketches, namen ze de leidsters mee langs bekende situatie. De nadruk lag deze ochtend op ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid en hoe belangrijk een goede communicatie daarin is. Conclusie na het optreden van ActingTime: maak als leidsters en ouders gebruik van elkaars professie.

Na de lunch gingen de handen uit de mouwen. Maar eerst liet Carolien Oomes van ontwerpbureau Buitenom voorbeelden zien van speelplekken voor kinderen en hoe in het ontwerp op creatieve wijze is omgegaan met ruimte, materialen en de beschikbare financiën. Na deze prestatie verspreidden de leidsters zich in zes groepen door het gebouw. Iedere groep volgde een workshop, na een uur werd er gewisseld.
Onder andere schreven leidsters in steekwoorden op waarom ze buitenspelen met natuurlijk materialen zo belangrijk vinden, werden op grote vellen papier de buitenruimtes opnieuw ingedeeld en lieten leidsters hun creativiteit de vrije loop tijdens de workshop van Carolien Oomes. Opdracht was: bedenk/bouw een fantasiewereld voor peuters waar ze kunnen rennen, klauteren, verstoppen enzovoort. Of: bedenk/bouw een nieuw spel. De resultaten waren heel verrassend.

Dagvoorzitter Doenja Urlings genoot van de dag, vooral van de grote betrokkenheid en stiptheid van alle deelnemers. “Het sturen van het volle, afwisselende programma verliep, mede daardoor, ontspannen en goed. Iedereen deed mee! Leerzame presentaties, een voorgehouden spiegel door de acteurs, onderlinge informele ontmoeting en nieuwe inspiratie voor ‘het buiten spelen’, het was er allemaal.”
Bestuurder-manager Ingrid van den Bunder: “Ik vond het een heel inspirerende dag. Wij proberen de leidsters via diverse kanalen te informeren, maar het was goed dat ánderen op een dag als dit eens dingen aankaartten en uitlegden. Vooral bij het heldere verhaal van Monique Snellings zag je bij velen het kwartje vallen. Men maakte zich bijvoorbeeld zorgen over de positie onze vrijwilligsters binnen die nieuwe wet Kinderopvang, maar het antwoord van collega-bestuurder Door van Rhenen, dat PWH het belang van vrijwilligsters heel goed inziet en niet zonder wil, stelde gerust. Het middagprogramma was een welkome afwisseling, vooral de workshops maquette bouwen en ideeën spuien voor een nieuwe speelplaats. Het allerleukste was natuurlijk dat aan het eind van de dag er nog een verrassing was voor alle leidsters. Elke speelzaal krijgt een klein bedrag om de buitenspeelplaats op te fleuren. Daarnaast krijgt iedere zaal drie nieuwe fietsjes!”
De leidsters Anita Strüver en Frida Wolsink waren heel blij met dit cadeau. Frida vond vooral de workshops heel leuk om te doen. “Ik dacht eerst, studiedag, oh nee, maar het was ontzettend leuk om de handen uit de mouwen te steken.” Anita werd helemaal ‘hyper van de workshops’ zoals ze zelf zegt. “Vooral toen duidelijk werd dat er echt iets met de ideeën voor de buitenspeelplaats gedaan kon worden door de gift!”

Reageren is niet mogelijk