‘Alleen als je om hulp vráágt, kan een ander je helpen’

Bep Huveneers studeerde inrichtingswerk aan de Sociale Academie in Sittard, de vroegere benaming voor een hogere beroepsopleiding in de sociale sector. Ze werkte onder andere jaren in de jeugdhulpverlening en als VVE-coach voor Peuteropvang Voerendaal. Vanaf januari coacht Bep leidsters op de Speelplezier methodiek.

“Ik begeleid leidsters die vragen hebben over hun handelen en werken met de Speelplezier methodiek,” verduidelijkt Bep, “daar kan ik bijvoorbeeld Beeldcoaching bij inzetten. Bij beeldcoaching filmen we de activiteit. Samen met de leidster kijk ik die opname terug en gaan we in op de dingen die we zien of waar de leidster vragen over heeft. Beeldcoaching werkt heel fijn.  Vaak ziet een leidster zelf al meteen waar het knelpunt zit. Maar ze ziet ook waar het wél goed gaat. Zoals die leidster die zei: ‘Ik werk toch wel hard, ook al zit ik op een stoel.’ Of ze zien iets en zeggen: ‘daar ga ik op letten en aan werken.’ Deze aanpak is dan ook niet om mensen te veranderen, maar om de kwaliteit en vooral het plezier in het werk te behouden.”

Kwetsbaar
Jarenlang werkte Bep met moeilijk opvoedbare kinderen met een verstandelijke beperking. Onder andere op een internaat waar 24-uurszorg werd geboden aan zeven tot veertienjarigen. “Je moest je er kwetsbaar en dienstbaar kunnen opstellen om zo samen, als collega’s, iets te kunnen bereiken. Ik heb er ontzettend veel geleerd. Daar is de basis gelegd van hoe ik naar kinderen kijk. Als kinderen bijvoorbeeld niet luisteren, ligt dat veelal aan de boodschapper. Waarom begrijpt die ander niet wat ik vraag? Is er een andere toon nodig, andere woorden misschien? Ik leerde er ook naar mezelf te kijken en me af te vragen ‘wat ben ik aan het doen?’ Of ‘hoe kan ik mezelf veranderen’. We hadden een superteam daar in het internaat. Ik heb de kracht gezien van een team. Je bent in je werk met kinderen heel kwetsbaar. Soms zat iemand erdoorheen of het lukte niet. Ik heb geleerd me kwetsbaar op te durven stellen en om hulp te vragen. Want alleen als je om hulp vráágt, kan een iemand je helpen.”

Toekomst
In haar vrije tijd houdt Bep van sporten, wandelen, lezen en naar het toneel gaan. “Ook ga ik graag naar dansvoorstellingen of dansfestivals zoals het Schrittmacher festival.  En op donderdag pas ik op mijn kleinkind. Dat is genieten.”                                                                         
Hoe haar taak er nu bij POVH uit gaat zien, gaat in de komende weken blijken en vorm krijgen. Bep: “Door de coronamaatregelen kon de VVE-cursus nog niet van start gaan en konden ook de kennismakingsgesprekken met de leidsters nog niet plaatsvinden. Daar komt nu gelukkig verandering in. De eerste afspraken staan al in de agenda. Ik heb er erg veel zin om de leidsters te leren kennen, om de zalen waarin zij werken te bezoeken en de sfeer te proeven.”

Reageren is niet mogelijk