Als je droom werkelijkheid wordt


In het kamertje waar het interview plaatsvindt, zat vroeger de logopedist. En het lokaal van ‘t Krauwelnest was jaren geleden groep 1. “Ben als het ware weer terug bij af,” grinnikt Kelly Eken (34), “vroeger ging ik hier naar de basisschool en nu werk ik er als juf in de peuterspeelzaal. Heel grappig.”

Het nieuwe schooljaar is nog jong, maar nu al vertelt Kelly met veel enthousiasme over haar nieuwe werkplek. “Ik vervang in peuterspeelzaal de Bijtjes en ’t Krauwelnest is nu mijn vaste zaal. Ik heb het er erg naar mijn zin. Leuke collega’s, lieve kinderen. Hoe ik bij PWH terecht ben gekomen? Het was altijd al mijn droom om in een peuterspeelzaal te werken. Dus trok ik de stoute schoenen aan en stuurde in maart een open sollicitatie naar peuterspeelzaalwerk Heerlen. Dat er geen vacatures waren, kreeg ik te horen. Heel jammer. Maar, al na een kleine twee weken ging opnieuw de telefoon. Ik kon toch op gesprek komen, want men zocht een vervanger voor peuterspeelzaal de Bijtjes. Ik was heel blij, heb meteen vrienden en familie gebeld. Ik werd aangenomen en mijn droom kwam uit.”
Kelly deed de opleidingen Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) niveau 3 en 4 en de Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO). “Ik liep voornamelijk stage in de onderbouw en ben in groep 1 en 2 afgestudeerd. Een tijdlang heb ik in de kinderopvang gewerkt, maar daar werd mijn contract niet verlengd. Mijn dochter gaat sinds kort naar de basisschool. Ik kan mijn werk bij PWH heel goed combineren met mijn gezin.”

Waarom werken met jonge kinderen? Kelly hoeft er niet lang over na te denken. “Jonge kinderen zijn bezig de wereld te ontdekken, ze zijn zo onbevangen, je ziet ze groeien. Hoe mooi is het om peuters iets te leren, iets mee te geven, een veilige omgeving te bieden waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Ik probeer alle kinderen op dezelfde manier te benaderen en te behandelen. Maar een kindje dat het moeilijk heeft of moet huilen, geef ik wat meer aandacht. Ik probeer de peuter het gevoel te geven dat het goed en veilig is. Heel belangrijk vind ik het dat peuters weten wat ze aan me hebben. Ik ben een lieve juf, maar ook heel duidelijk en consequent.”
Naast haar werk in de peuterspeelzalen houdt Kelly van leuke dingen doen met haar dochter en onder andere van lezen, bakken en het opknappen van oude meubels. “Voor de zomervakantie is mijn oma overleden. Ik mocht haar kapstok hebben om op te knappen. Een mooie, blijvende herinnering aan mijn oma.”
Wat Kelly voor zich ziet, als ze aan de toekomst denkt? “Ik hoop met heel mijn hart dat ik hier mag blijven natuurlijk. Het is mijn droom die uitkomt en dat mag heel lang duren. Maar ik ga niet stilzitten. In september start ik met de cursus Speelplezier en verder ga ik enorm genieten van mijn werk. Maar ook buiten de peuterspeelzaal gebeuren heel leuke dingen. Vlak na de vakantie was ik op een straatfeest toen er ineens heel hard ‘Juf Kelly!!’ werd geroepen. Een peuter rende op me af en sprong in mijn armen. Mijn dochter stond naast me en keek heel verbaasd naar wat daar gebeurde. Geweldig vond ik het, na zes weken vakantie zo enthousiast begroet te worden!”

Reageren is niet mogelijk