‘Als peuterjuf kan ik de wereld aan’

De peuters en juffen van de Speelbal ronden de middag af. Pedagogisch medeweker Carmen Römkens (23) zit met een stralende lach op haar gezicht tussen de kinderen. Ze heeft onlangs SPW4 afgerond. Tegenwoordig heet dat GPW wat staat voor gespecialiseerd pedagogisch werk. “Ik heb altijd juf willen worden en hier bij de peuters zit ik eindelijk op mijn plek.”

Want Carmen maakte een omweggetje. Ze startte op de pabo, maar tijdens de eerste stageperiode wist ze al meteen, dit is het niet. “Ik ben pedagogisch management kinderopvang in Den Bosch gaan doen, maar haalde helaas mijn propedeuse niet. Dat was in september en alle opleidingen waren al gestart, instromen werd moeilijk. Toen ben ik GPW gaan doen via de NTI. Dat was niet mijn manier van leren. Gelukkig kon ik de opleiding op het Arcus (nu Vista) binnen twee jaar afronden. Tijdens mijn stage in de peuteropvang wist ik meteen dat ik nu wél op mijn plek zat.”

“De peuterleeftijd is een heel belangrijke fase in de ontwikkeling van een kind.” weet Carmen, “iedere peuter is een eigen persoonlijkheid en iedere peuter doorloopt die ontwikkeling dan ook op zijn of haar eigen manier. Structuur is belangrijk en die kunnen we ze bieden in de peuteropvang. Wat ik zelf heel leuk vind om te doen in de groep? Het demonstratiespel. Dat demonstratiespel is onderdeel van Voor- en Vroegschoolse educatie (VVE). Je speelt een situatie na die bij het thema hoort. In het begin dacht ik, hoe ga ik dat doen. Maar ik werd steeds vrijer. De kinderen gaan er helemaal in op. En hoe mooi is het als je ziet dat ze dit naderhand tijdens het vrije spel naspelen.”

De vraag wat voor soort juf ze is, vindt ze moeilijk zelf te beantwoorden. Maar Carmen doet een poging. “Ik laat wel veel toe, denk ik, ben ook wel sociaal en lief.” Dan lachend: “Wat lastig dit.” Gelukkig is collega Helga in de buurt. “Carmen is een natuurtalent,” geeft ze haar mening, “ze heeft het in de vingers. De peuters zijn verliefd op haar. Ze is duidelijk en biedt de kinderen structuur. Wij, haar collega’s hier in de Speelbal leren heel veel van haar. Een voorbeeld van iets dat we weer opgepakt hebben sinds Carmen er is, is het weerpraatje in de kring. Dat deden we nog maar heel sporadisch, maar nu weer iedere dag. De peuters houden van meneertje Koekepeertje die vertelt wat het weer die dag wordt.”

Naast pedagogisch medewerker is Carmen een fanatiek sportster. “Ik heb op hoog niveau getennist, maar daarbij miste ik het teamgevoel, dus toen ben ik gaan voetballen.  De teamsport bij uitstek, zeker tijdens de derde helft,” lacht de peuterjuf. “Ook bewegen met de peuters vind ik belangrijk. Als we buiten spelen rennen of voetballen we altijd wel. Deze manier van werken en de manier waarop kinderen spelenderwijs uitgedaagd worden, past helemaal bij me. Als tiener was ik onzeker, maar ik sinds ik met peuters werk, kan ik de wereld aan!”

 

Reageren is niet mogelijk