‘Als ze je niet leuk vinden, zeggen ze dat ook’

Ze is niet alleen juf in de peuteropvang, maar ook pleegouder en ze past op de kinderen van familie en vrienden. Josée van der Ven wist al vanaf de basisschool dat ze met kinderen wilde werken. “Jonge kinderen zijn spontaan en eerlijk. Als ze je niet leuk vinden, zeggen ze dat ook.”

Vanaf haar 18e deed Josée vrijwilligerswerk in peuterspeelzaal Pinokkio. “Ik wilde naar de opleiding voor kinderopvang, maar er was een wachtlijst. Om iets om handen te hebben ben ik eerst nog de MDS (Middelbare Detailhandel School) gaan doen. Ik liep stage in een supermarkt. In het tweede jaar wilden ze me laten etaleren. Maar dat lag me niet. Thuis paste ik al op de kinderen van familie en buren. Uiteindelijk werd ik vrijwilligster bij het peuterspeelzaalwerk. Ik had iets om handen en werkte ook nog in de richting waarin ik graag een opleiding wilde volgen. Uiteindelijk werd ik via de organisatie Baanloze Centrum in dienst genomen bij PWH en heb ik ook via dat centrum de opleiding SPW4 kunnen volgen.”

Josée werkt tien dagdelen bij peuteropvang Heerlen, in de locaties Mienie Beestje en de Belhameltjes. Verder is ze deeltijd pleegouder van drie pleegkinderen, een meisje van 3 en twee jongens van 3 en 4 jaar, waarvoor ze de verplichte cursus pleegzorg volgde. “Er wordt weleens tegen me gezegd dat ik een gezinshuis zou moeten beginnen. Daar denk ik wel over, maar nu nog niet, ik doe mijn werk bij POVH ook nog heel graag. Ik kan veel hebben, zowel in mijn werk als peuterleidsters en ook als pleegouder; gek doen met de kinderen, maar daarnaast ben ik ook consequent. Verder geniet ik van iedere dag in de peuteropvang. Want ieder dag is anders. Je bent niet alleen met de kinderen bezig, maar hebt ook contact met de ouders. Die afwisseling, daar houd ik van.”

Haar hobby’s lezen en puzzelen schieten er nogal eens bij in. “Maar ik knutsel ook heel graag en dat kan ik natuurlijk naar hartenlust doen met de peuters en met mijn pleeg- en oppaskinderen. Ook ben ik mantelzorger van een buurvrouw. Ik help haar bijvoorbeeld bij het ramen wassen en doe haar administratie.”
Dat klinkt als een volle agenda. Josée lacht bescheiden: “Als ik maar goed in de gaten houd dat ik niet te veel hooi op mijn vork neem. Mijn werk bij de peuteropvang en het pleegouderschap is goed te combineren. Ik hoop dat ik beide nog heel lang mag en kan doen!”

Reageren is niet mogelijk