Bekend gezicht in nieuwe functie

Sonja Vetter gaf als trainster Beweegkriebels beweeglessen in alle locaties van Peuteropvang Heerlen. Sinds het nieuwe schooljaar is ze pedagogisch beleidsmedewerker en houdt ze zich bezig met het pedagogisch beleid van de organisatie. “De locaties zijn me niet vreemd en dat is fijn voor mijn werk. Het is ook heel leuk om de organisatie eens van een heel andere kant te zien.”

Sonja werd geboren en getogen in Zwitserland. Voor de liefde kwam ze naar Nederland, nu 21 jaar geleden. “Ik deed een studie in Zwitserland die hetzelfde is als Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) hier. Toen ik klaar was met de studie, kwam ik naar Nederland. Ik werkte onder andere met jongeren en later gaf ik leiding aan kinderdagverblijf de Bereboot. Ik was vertrouwenspersoon binnen de jeugdhulp en werkte voor stichting Spelenderwijs.

Bij Peuteropvang Heerlen en Voerendaal houd ik me bezig met het pedagogisch beleidsplan, de locatie specifieke werkplannen en alles wat daarmee te maken heeft. In het pedagogisch beleidsplan staan de visie en het doel van de organisatie beschreven. In de werkplannen worden die voor iedere locatie concreet uitgewerkt. Het is mijn taak om het pedagogisch beleidsplan te herschrijven en een werkwijze te ontwikkelen voor het actueel houden van de werkplannen. Daarbij is het belangrijk om dat wat er in het beleid staat en in de locaties uitgevoerd wordt en andersom in het oog te houden en een inschatting te maken wat de inhoud betekent voor de medewerkers en waarin zij eventueel gefaciliteerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan cursussen. Verder is het belangrijk dat ik op de hoogte ben van aankomende wetswijzigingen, regels en trends, zodat ik daar tijdig op kan inspelen. Ik probeer een bezoek te brengen aan alle locaties van Heerlen en Voerendaal, want ik vind het belangrijk om te zien hoe er gewerkt wordt. Ook ga ik graag met leidsters in gesprek over het beleid en hun dagelijks werk in de praktijk. Daarnaast is het een hernieuwde kennismaking en om te vertellen wat de nieuwe functie inhoudt.”

Beweging is nog altijd een belangrijk onderdeel in Sonja’s leven. Ze fietst, zwemt, wandelt en doet aan bootcamp. “Ook lees en puzzel ik graag. Maar sport en beweging brengt me naar buiten en daar ben ik graag. Ik voel me er goed en gezond bij. Daarnaast probeer ik al sportend mijn grenzen te verleggen.”

Of ze die grenzen ook in haar werk gaat opzoeken? “Voor de komende maanden heb ik meer dan voldoende uitdaging. Zowel het pedagogisch beleidsplan als de werkplannen moeten goed doorgespit worden, herschreven en gecontroleerd. Daarnaast verandert er zoveel in bijvoorbeeld de wetgeving, dat die plannen ook regelmatig moeten worden aangepast.  Ik heb altijd al gedacht ‘voor die organisatie zou ik willen werken’. Ik ben happy en voel me er op mijn plek!”

Reageren is niet mogelijk