Bij de peuters de ruimte om steentje bij te dragen

Iedere dag is Debbie Hamers-Senden al om half 8 aanwezig in BMV de Aldenhof in hartje Hoensbroek. Ze zet koffie en thee voor haar collega’s van Radar. Niet veel later is ze in het lokaal van peuteropvang de Paddestoel te vinden. Want zo’n drie jaar al werkt Debbie er als vrijwilligster. Werk dat ze met heel veel plezier doet.

Samen met haar begeleider Léon Korsten van Radar vertelt Debbie over haar vrijwilligerswerk. Debbie ondersteunt de peuteropvangleidsters daar waar het kan. “Ik speel met de kinderen, knutsel met ze, als een kindje verdrietig is, troost ik het. Ik leer de kinderen iets. Bijvoorbeeld dat ze geen speelgoed mogen afpakken of dat ze de handen goed moeten wassen. Ik help bij alle activiteiten. Soms gaan we buiten wandelen of spelen in de gymzaal. Ook zorg ik dat het fruit op tijd in het lokaal is.”
“De andere cliënten van Radar schillen het fruit,” legt Leon uit, “maar duurt het te lang, trekt Debbie meteen aan de bel. Ze kent het programma en de regels en houdt zich daar ook aan. In het begin werkte Debbie met pictogrammen om het programma in de peuteropvang te kunnen volgen. Maar dat is allang niet meer nodig. Debbie heeft enorme sprongen gemaakt in zelfstandigheid. Inmiddels regelt ze heel veel zelf en veranderingen worden op tijd met haar besproken. In de Paddestoel krijgt ze de ruimte om haar steentje bij te dragen. Ook voor de andere cliënten van Radar is hun plek hier in BMV de Aldenhof heel belangrijk. Ze zetten koffie en thee, maken soep voor de leerkrachten, wassen af, legen de prullenbakken en prikken papier op het schoolplein. Iedereen heeft zijn of haar taak en draait mee binnen dit gebouw.”
Toch is er ook een onderdeel van haar vrijwilligerswerk dat Debbie niet leuk vindt. “De vakanties,” lacht ze, “als het vakantie is, mis ik de kinderen. Maar ik doe dan andere dingen. Als de lokalen van de Paddestoel leeg zijn stofzuig ik of maak het speelgoed schoon.” “De grote schoonmaak van de lokalen gebeurt door een bedrijf, ” verduidelijkt Léon, “maar Debbie doet dan wat extra werkzaamheden. Ook dat regelt ze allemaal zelf.”
Ondertussen is de middaggroep van de Paddestoel begonnen. Debbie neemt plaats tussen twee peuters. Ze maakt een praatje en helpt bij het bouwen met de blokken. “Als ik geen beperking had, zou ik schoonheidsspecialiste willen worden. Of werken met kinderen. Ik vind het leuk om de ontwikkeling van de peuters te zien, wat ze allemaal leren. De kindjes zijn allemaal anders en ik heb heel veel geduld. We zijn toch allemaal kind geweest?!”
En dat kan Léon alleen maar beamen!

Reageren is niet mogelijk