Blije gezichten als de techniek werkt

‘Hallo meneer.’ Robert Israel wordt meestal warm onthaald door de peuters als hij in een peuteropvanglocatie komt om een computerprobleem op te lossen. Sinds mei is hij de nieuwe ICT-beheerder van Peuteropvang Heerlen en Voerendaal. Twintig jaar werkte hij als ICT’er bij Medtronic, een Amerikaans medisch bedrijf. Het roer ging om in 2009, na de nodige studies werd Robert ambulant begeleider in de psychosociale hulpverlening.

“Iets heel anders ja,” lacht Robert, “op dat moment een heel goede beslissing. Van techniek naar mensen, heel kort door de bocht gezegd. Ook deed ik voor Peuteropvang Heerlen al het websitebeheer. De organisatie was me dus niet onbekend toen ik de vacature voor ICT-beheerder las; een mogelijkheid om mijn vroegere en huidige werk met elkaar te verbinden. Ik werk op dinsdag en donderdag voor Peuteropvang Heerlen en Voerendaal. Niet alleen op kantoor, maar ik bezoek ook de zalen. Bijvoorbeeld om een nieuwe laptop of telefoon te instaleren, of als leidsters niet kunnen inloggen of de netwerksystemen niet werken. Zo ben ik al op veel plekken geweest in deze paar maanden en heb ik nog meer respect gekregen voor het werk dat de leidsters doen. Ik heb nooit beroepsmatig met kinderen gewerkt. Wel heb ik zelf drie kinderen, maar die zijn inmiddels volwassen. Geweldig wat de leidsters met en voor deze jonge kinderen doen en betekenen. Hoewel ik altijd zo onopvallend mogelijk mijn werk wil doen, hebben sommige peuters me al snel in de gaten. Ze willen er zelfs gezellig bij komen zitten als ik met een computer bezig ben. Juist dat contact met de peuters en leidsters geeft een extra dimensie aan mijn werk als ICT ’er.”

Naast ICT-beheerder is Robert ook de Functionaris gegevensbescherming. De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is in mei 2016 ingegaan en is een Europese verordening die de regels voor de verwerking van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties in de hele Europese Unie gelijktrekt. “Als functionaris zie ik er in de praktijk op toe dat de processen en diensten aan de wet voldoen. Maar vooral ondersteun ik werknemers van POVH en POVV bij het bewust worden en het handelen via de AVG-principes. Door beter toe te zien op bijvoorbeeld de manier van het opslaan en versturen van persoonsgegevens kun je misbruik van die gegevens tegengaan. De peuteropvang was daar al bewust mee bezig. Ook gaven ouders al toestemming voor het plaatsen van foto’s op social media. Dat is dus niet veranderd, maar er wordt wel strenger op toegezien. En dat alles ter bescherming van de privacy van peuters, ouders en medewerkers van Peuteropvang Heerlen en Voerendaal.”

Ondertussen voelt Robert zich al helemaal thuis bij de organisatie. “De afwisseling is fijn, ik kom overal en zie altijd blije gezichten als er weer een computerprobleem is opgelost. Een organisatie als Peuteropvang Heerlen en Voerendaal runnen, kost veel inzet en tijd. Informatie- en communicatietechnologie (ICT) kan daarin een belangrijke en ondersteunende rol spelen. Daarin is denk ik nog wel een taak voor me weggelegd.”

 

 

Reageren is niet mogelijk