Bloemkool van oma

Bloemkool is de favoriete groente in huize Swier. Anouk, voor ons juf Anouk, zwaait de pollepel in de keuken. Niet van harte, maar zo zijn de rollen verdeeld. “We eten graag, maar koken is niet zo ons ding.”
Dat betekent niet dat Anouk zich er met een Jantje van Leiden vanaf maakt. Er wordt wel degelijk nagedacht over de gerechten die op tafel komen. Die moeten vooral in de smaak vallen en gezond zijn. En bloemkool doet beide!

Terwijl Anouk de kool schoonmaakt, vertelt ze: “Ik maak bloemkool klaar op de wijze van mijn oma. Daar at ik het altijd. Als we bij mijn grootouders waren, mochten mijn broer en ik kiezen wat we wilden eten. Bloemkool was steevast het antwoord. ‘Geen frietjes?’, probeerde oma dan nog. Nee, bloemkool. Ze maakte dat met een groentesausje, heel eenvoudig, maar zo lekker.”
Oma overleed dertien jaar geleden. Dus als er bloemkool op tafel komt, brengt dat mooie herinneringen met zich mee. “Mijn opa overleed vorige jaar. Hij woonde in Enschede, waar ik vandaan kom. Regelmatig haalden we hem op en gingen we daar bij Van de Valk eten. Eén keer raden wat? Precies, bloemkool!”
Die staat dus ook vandaag op het menu. Bloemkool met groentesaus, aardappelen en een braadworstje. “Ik vind dat zo,” steekt dochter Beau (3) haar duim omhoog. Ook de vriendinnetjes Lilly en Riva die er aan het spelen zijn, steken hun duim omhoog.
Bibi (5) zet haar duim halverwege. “Ik vind het niet superlekker, maar ook niet vies.”
Hoewel de oudste een moeilijke eter is, proeft ze alles. En dat valt te prijzen, volgens Anouk en haar man Maarten. “We eten ook altijd aan tafel. Daar proberen we een fijn moment van te maken. Telefoons en tablets aan de kant en even gezellig met elkaar eten en de dag doornemen.”
Met de lievelingsgroente op het menu gaat dat deze avond vast helemaal goedkomen. En morgen misschien sperziebonen op het bord? Want die groente staat op de tweede plaats!

Bloemkool klaarmaken

-Maak de bloemkool schoon door de bladeren te verwijderen en het dikke gedeelte van de stronk af te snijden.
-Was de bloemkool met koud water. Je kunt de bloemkool in zijn geheel koken. Of snij in gelijke stukjes.
-Breng een laagje water met zout aan de kook;
-Doe de bloemkool in de zijn geheel of in stukjes in de pan. Een hele bloemkool moet 8 tot 10 minuten koken, bloemkoolroosjes 5 tot 8 minuten koken;
-Kun je gemakkelijk met een vork in de bloemkool prikken dan is de bloemkool gaar.

Recept voor een bloemkoolsausje
Ingrediënten

30 gram boter
30 gram bloem
400 ml melk
Nootmuskaat
Zout en peper

Smelt de boter in een pannetje (laat deze niet bakken).
Neem een garde of vork en roer de bloem door de boter totdat de bloem opgenomen is.
Laat de bloem met de boter even bakken op een laag vuurtje en blijf roeren.
Voeg langzaam de melk toe terwijl je het vuur hoger zet en blijf goed roeren!
Zodra de bloem volledig opgelost is wordt de saus dikker. Blijf goed roeren!
Als de saus kookt, zet je het vuur lager. Laat het bloemkoolsausje 4 minuutjes zachtjes doorkoken. (roer af en toe)
Kruid de bloemkoolsaus met nootmuskaat.
Je kunt ook geraspte kaas aan de bloemkoolsaus toevoegen (laat de nootmuskaat dan achterwege).

Reageren is niet mogelijk