Bommetje vol groente

Iedere dag gaan de broodtrommeltjes van haar kinderen mee naar school. Goed gevuld met een boterham, fruit en groente zoals worteltjes of reepjes paprika. Maar wat variatie zou leuk zijn. Dus gingen moeder en zoons aan de slag met groente, eieren en meel. Het resultaat? Groente/ei muffins. Kortom, de groe(n)te van juf Mandy.

Mandy Braun is de JOGG-regisseur van Heerlen. JOGG staat voor Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst.  “We zijn als JOGG in Heerlen gestart in 2014. Het is mijn taak als JOGG-regisseur om met verschillende activiteiten en acties gezond eten, gezond drinken en bewegen bij kinderen en ouders onder de aandacht te brengen. Jong geleerd is oud gedaan, weten we bij JOGG. Dus ik kwam destijds al snel bij peuteropvang Heerlen terecht. Samen keken we naar de landelijke thema’s en sloten daarbij aan. Zoals bijvoorbeeld water drinken in de peuteropvang en meer beweegmomenten inlassen. Dat werd en is nog steeds een hele fijne samenwerking.”

Gezond eten is ook in haar gezin heel belangrijk. “We proberen iedere dag de aanbevolen hoeveelheid groente te eten. Dat is voor volwassenen 250 gram groente per dag, voor kinderen tussen de 100 en 150 gram, afhankelijk van leeftijd. Die verdeel ik over de dag. Want stel het avondeten gaat er die dag niet zo goed in, dan hebben ze in ieder geval al groente binnengekregen. Ik doe tomaatjes, paprika of komkommer in de trommeltjes voor school. Rond vijf uur ga ik koken en dan mogen de jongens even tv kijken. Mét een worteltje of komkommer op de vuist. Vinden ze heerlijk. Vaak komen ze in de keuken kijken of daar nog iets te halen valt. Wat ook leuk is, we hebben een groentetuin en daar staat van alles in wat we zo van de struik of uit de grond kunnen eten. Heel leuk voor kinderen en heel lekker en gezond.”

De groente-muffins zijn een smakelijke groentevariatie. “Laatst had ik er al eentje in de trommeltjes gedaan. Onze middelste van vijfeneenhalf vertelde thuis dat zijn vriendinnetjes vroegen ‘wat heb jij in je trommeltje’ en dat ze de groente-muffin heel leuk vonden. Dus heb ik beloofd dat ik er de volgende keer ook één voor de vriendinnetjes bak.”

Wat heb je nodig:

(voor 6 muffins)

3 eieren

100 ml melk

50 gram bloem

50 gram geraspte kaas

Beetje peper, zout en eventueel Italiaanse kruiden

Groente zoals:

100 gram kleine worteltjes

100 gram sperziebonen

1 paprika

 

Mandy gebruikte ook

Groene paprika

Tomaten

Lente-ui

Worteltjes

Tip van Mandy:

Gebruik groente die kinderen lekker vinden, in de aanbieding zijn of die je toch al in huis hebt. Er is heel veel mogelijk in dit recept.

 

Hoe maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snij de groente in kleine stukjes.

Klop de eieren los in een kom en voeg de melk toe.

Breng beetje smaak toe door middel van peper, zout en bijvoorbeeld Italiaanse kruiden.

Klop het meel erdoor.

Voeg de kaas toe.

Meng de groente door het eimengsel.

Vul de vormpjes (ongeveer 6 stuks)

Plaats ze ongeveer 30 minuten, soms iets langer, in de oven.

 

Smakelijk eten!

Reageren is niet mogelijk