De groente van de juf: alle lof voor witlof

Op haar tiende werd ze vegetariër. Heel bewust. Het dierenleed in slachterijen en in de te kleine stallen ging haar aan het hart. Niet veel later werd ze veganist. Dat betekent dat ze geen vlees en vis eet en geen zuivelproducten gebruikt. En zelfs dan blijft er heel veel over om wél mee te koken. Zoals voor het groentegerecht van vandaag. Kortom, de groente van juf Aline, in het dagelijkse leven grafisch vormgever en hobby-kok.

Aline illustreerde onder andere de Pim&Poes-boekjes van peuteropvang Heerlen. Het laatste deel ging over groentes. “Dat is een superleuk boekje geworden,” vindt Aline. Voor deze rubriek is ze voor ons de keuken ingedoken. Er staat een ovenschotel met aardappelschijfjes en witlof op het menu. “Witlof is niet mijn lievelingsgroente. Alle groentes zijn mijn lievelingsgroentes” lacht Aline. “Witlof is wel een groente waar je veel mee kunt, in een salade, ovenschotel, stoven, noem maar op.”

Het ovengerecht was wel één van de favorieten van haar vader. “En dat roept mooie herinneringen op als ik dit gerechtje klaarmaak,” vertelt Aline terwijl ze de witlof even roerbakt. De oven staat al aan en warmt op. De aardappelschijfjes zijn kant en klaar. Aline heeft de schijfjes tien minuten gekookt. “Dat hoeft niet,” legt ze uit, “maar als je het wel doet, is het gerechtje net iets eerder klaar. Je kunt natuurlijk ook zelf aardappelen schillen en in schijfjes snijden.”

Plantaardig koken kost Aline geen enkele moeite. Sowieso weet ze waarvoor ze het doet; om het dierenleed te verminderen. Daarnaast liggen er tegenwoordig zoveel vegan producten in de schappen, dat je geen enkele smaak meer hoeft te missen. Als voorbeeld laat Aline een vegan camembert kaasje zien. Ook de geraspte kaas voor het ovengerecht is vegan en zelfs de room. Ondertussen staat de ovenschotel in de oven en ruikt het al heerlijk. Niet veel later ligt er een heerlijk geurende maaltijd op het bord. “Je bent er zo’n drie kwartier mee bezig en daar zijn de twintig minuten in de oven bijgeteld. Ideaal gerecht voor wie snel iets lekkers en gezonds op tafel wil hebben staan. Eetsmakelijk!”

Wat heb je nodig:

600 gram aardappelschijfjes

4 stronken witlof

(kruiden)zout

peper

2 theelepels Provençaalse kruiden

Plantaardige kookroom (bijvoorbeeld Alpro cooking)

Olijfolie

Hoe je het maakt:

Verwarm de oven voor op 200 graden

Snijd de achterkant van de witlof, snijd de stronk door en verwijder de harde binnenkant. Snijd de helften in grove ringen. Roerbak de witlof 5 minuten in twee eetlepels olijfolie, voeg kruidenzout, peper en de Provençaalse kruiden toe.

Bedek de met olijfolie ingevette ovenschaal met een laag aardappelschijfjes, verdeel het de witlof over de aardappelen en bedek de witlof met weer een laag aardappelschijfjes.

Verdeel de kookroom over de schotel en bestrooi met geraspte kaas.

Twintig minuten in de oven en klaar is je witlof-ovengerecht. 

Eetsmakelijk!

Reageren is niet mogelijk