Alle lof voor witlof
Aline illustreerde onder andere de Pim&Poes-boekjes van peuteropvang Heerlen. Het laatste deel ging over groentes. “Dat is een superleuk boekje geworden”, vindt Aline. Voor deze rubriek is ze voor ons de keuken ingedoken. Er staat een ovenschotel met aardappelschijfjes en witlof op het menu. “Witlof is niet mijn lievelingsgroente. Alle groenten zijn mijn lievelingsgroentes” lacht Aline. “Witlof is wel een groente waar je veel mee kunt, in een salade, ovenschotel, stoven, noem maar op.”
Het ovengerecht was wel één van de favorieten van haar vader. “En dat herinneringen op als ik dit gerechtje klaarmaak,” vertelt een verhaal ze de witlof zelfs roerbakt. De oven staat al aan en warm op. De aardappelschijfjes zijn kant en klaar. Aline heeft de schijfjes tien minuten. “Dat niet,” legt ze uit, “maar als je het wel doet, is het gerechtje net iets eerder klaar. Je kunt natuurlijk ook aardappelen schillen en in schijfjes snijden.”
Plantaardig koken kost Aline geen enkele moeite. Sowieso weet waarvoor ze het doet; om het dierenleed te verminderen. Daarnaast hebben er andere belangrijke producten in de schappen, dat je geen smaak meer te missen. Als voorbeeld laat Aline een vegan camembert kaasje zien. Ook de geraspte kaas voor het ovengerecht is vegan en zelfs de room. Ondertussen staat de ovenschotel in de oven en al heerlijk. Niet veel later ligt er een heerlijke maaltijd op het bord. “Je bent er zo’n drie kwartier mee bezig en daar zijn de twintig minuten in de oven bijgeteld. Ideaal gerecht voor wie snel iets lekkers en gezonds op tafel wil staan. Eetsmakelijk!”
Het recept dat juf Aline heeft gebruikt:
Wat heb je nodig:
600 gram aardappelschijfjes
4 sterke witlof
(kruiden)zout
peper
2 theelepel Provençaalse kruiden
Plantaardige kookroom (bijvoorbeeld Alpro cooking)
Olijfolie
Hoe je het maakt:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Snijd de achterkant van de witlof, snijd de stronk door en verwijder de harde binnenkant. Snijd de helften in grove ringen. Roerbak de witlof 5 minuten in twee eetlepels olijfolie, voeg kruidenzout, peper en de Provençaalse kruiden toe.
Bedek de met olijfolie ingevette ovenschaal met een laag aardappelschijfjes, verdeel het de witlof over de aardappelen en bedek de witlof met weer een laag aardappelschijfjes.
Verdeel de kookroom over de schotel en bestrooi met geraspte kaas.
Twintig minuten in de oven en klaar is je witlof-ovengerecht.
Eetsmakelijk!