De groe(n)te van juf Astrid en juf Naima

De hand van de kok

Vandaag staan er twee juffen in de keuken. De één om te koken, de ander om te helpen en om het gerecht te leren maken. Wat er op het menu staat? Tajine met kip en heel veel groentes. Kortom, de groe(n)te van juf Naima en juf Astrid.

Voor dit gerecht heb je een aardewerken stoofpot nodig, een tajine. “Maar een braadpan kan ook,” weet Naima. “Maar dan moet je wel even goed opletten dat het niet aanbakt.”

Ze heeft de kip samen met de tomaat al aangebraden in de olijfolie. Met veel zorg en aandacht stapelt ze de verschillende groentes en aardappelen en olijven op de kip. “Tajine is een Marokkaans gerecht dat je op verschillende manieren kunt maken,” legt Naima uit, “Met kip, maar ook met vis, of alleen met groente. Ik heb leren koken van mijn moeder en tantes. Ik was een jaar of elf en moest kijken hoe zij kookten en brood bakten. Toen zei mijn moeder, ‘en nu moet jij het proberen’. Zo leer je het ‘t beste.”

Astrid kijkt toe, stelt vragen, roert en verheugt zich al op het proeven. “Ik eet alles, ik heb ook geen favoriete groente. Als kind wel. Op mijn verjaardag koos ik steevast spinaziestamppot met een bal gehakt.”

Ook Naima heeft geen favoriete groente. “Het fijne aan tajine is dat je er alles in kunt doen wat je lekker vindt of restjes groente die je nog in de koelkast hebt liggen.”

Ondertussen vullen de heerlijkste geuren de keuken. Ook hond Yara komt even uit haar mand om met de neus omhoog de heerlijke geur op te snuiven.

Astrid krijgt nog enkele instructies en dan gaat de deksel op de tajine en mag het gerecht een dik uur sudderen. “Naima heeft mij al eens eerder kookles gegeven. We gingen melkbroodjes maken. Ik had alles gefilmd zodat ik het later tijdens de bereiding thuis terug kon kijken. Maar uiteindelijk smaakte mijn broodjes toch heel anders dan de broodjes van Naima.”

Naima lacht. “De hand van de kok,” weet ze, “die maakt het verschil.”

 

Wat je nodig hebt (voor 4 personen):

4 stukken kip (kippenpoten of kipfilet)

erwten (diepvries)

2 grote tomaten

3 uien

2 wortels

1 zoete aardappel

1 venkelknol

2 artisjokken

olijven

1 rode peper

2 tenen knoflook

koriander en peterselie

peper, zout, kurkuma

ongeveer 250 ml water

 

Hoe je het maakt:

Braad de kip en de tomaten (in stukken) aan in olijfolie en voeg de kruiden toe

Snijd de venkel in blokjes of smalle reepjes, snijd de ui in halve ringen, wortel in plakjes, deel de zoete aardappel in acht parten en snijd de artisjok in vieren. Pers op plet de knoflook.

Voeg de verschillende groentes Een voor een toe aan het gerecht, stapel ze, leg ze in het rond en eindig met de zoete aardappel. Voeg telkens wat water toe en laat het koken.

Als alle groentes in de tajine liggen, leg je de rode peper erbovenop. Laat de tajine een uur sudderen, prik dan even in de aardappel of die gaar is. Is de aardappel nog te hard, laat de tajine dan nog een kwartiertje sudderen.

Eet de groente en kip tajine met brood. Eetsmakelijk!

Reageren is niet mogelijk