De groe(n)te van juf Greetje

Ze zegt dat ze geen keukenprinses is. Maar ondertussen staat ze wel als een koningin achter de kookplaat. De rode POVH-schort voor en een heerlijk gerecht van koolraap, aardappelen en stroop in de pan. Vandaag de groente van juf Greetje!

Greetje werd geboren en getogen in de stad Groningen. “In mijn ouderlijk huis stond deze stamppot van koolraap, aardappelen en stroop regelmatig op tafel. Mijn grootmoeder maakte het al. Een echte winterse kost. Ik heb er geen speciale herinneringen aan, het was en is gewoon erg lekker.”

Deze middag gaan Greetje en zoon Charmene (11) van het gerecht genieten. Zij zijn in huize Gerrits de koolraapstamppot liefhebbers. Omdat de koolraap lang moet koken, zo’n anderhalf uur, heeft Greetje het gerecht al een dag van tevoren klaargemaakt. Een flinke pan vol. Dus deelde ze ook al bakjes stamppot en worst uit aan collega’s.

“Dat deed ik vroeger ook al voor een vriendin en haar gezin die hier even verderop woonde. Geen Groningers van oorsprong, maar wel erg gek op dit gerecht.”

Ondertussen is het eten opgewarmd en gaan Greetje en Charmene aan tafel. Koolraap heeft van zichzelf al een zoete smaak, die in de stamppot nog eens versterkt wordt door de stroop. Heerlijk!

Dat vindt ook Charmene, hij schept nog een tweede bord vol, mét een stukje worst. Tenslotte moet hij zo meteen nog voetballen!

 Stamppot Koolraap

Ingrediënten 4 personen

1 kilo aardappelen
750 gram koolraap (of voorgesneden)
25 gram vloeibare boter
melk
2 el rinse appelstroop
peper en zout

Bereidingswijze

Schil de koolraap, snij deze in blokjes en kook tot de blokjes gaar zijn. Schil de aardappelen en kook deze ook gaar. Laat even uitwasemen.

Stamp de aardappelen en koolraap tot een smeuïge massa. Voeg boter en eventueel melk toe zodat het een romig geheel wordt. Voeg als laatste de stroop en wat peper en zout naar smaak toe.

Als variatie is gebakken ui en/of spekjes erbij (of door de stamppot) erg lekker.

Serveer er een karbonaadje of speklap bij. Of worst natuurlijk. Ook in vegetarische variaties te verkrijgen!

Reageren is niet mogelijk