De koolmacaroni van oma

Het recept ging van moeder op dochter en is zo bij de kleindochter, onze juf, Amanda beland. Het hele gezin van Amanda is er gek op en ook haar moeder maakt het nog regelmatig. “Mijn oma heeft dat recept ooit in een tijdschrift gevonden. Zij kookt nu niet meer zelf in het verzorgingshuis, maar als dat wel zo was, zou het zeker ook bij haar nog vaak op tafel staan.” Over welk gerecht het gaat? Over koolmacaroni.

Voor dit recept is natuurlijk witte kool nodig, maar ook kaas, plakken zowel als geraspt, bananen, gehakt en macaroni. Amanda: “Wij hebben het recept ondertussen iets aangepast en gebruiken nu kikkererwten macaroni. Dat heeft te maken met de diabetes van mijn echtgenoot. Het gerecht op zich kan prima in zijn dieet, alleen andere macaroni. We hebben voor zijn gezondheid onze levensstijl sowieso aangepast. Vind ik geen probleem. We eten bijvoorbeeld geen pudding meer, maar kwark met fruit. Het zijn vaak van die kleine dingen die dat wat je eet, net iets gezonder maken.”

Ingrediënten kool macaroni:

Pak macaroni bijvoorbeeld gele erwten macaroni

Pond gehakt half om half

400 gram witte kool

2 bananen

Zakje geraspte kaas

Plakken jonge kaas

Peper en zout

De koolmacaroni is eenvoudig te bereiden. Gehakt rul bakken, witte kool erbij en meebakken tot het gaar is. Pas op het eind de twee bananen in plakjes erbij doen. Macaroni koken volgens de aanwijzingen op de verpakking en door het gehakt- en groentemengsel roeren. Zout en peper naar smaak toevoegen. Het mengsel in een ovenschaal scheppen, geraspte kaas erdoor roeren en de schaal afdekken met plakken jonge kaas. Dertig minuten in de oven en klaar is de koolmacaroni.

Amanda: “Zo’n grote schaal is meer dan voldoende voor een gezin met twee (zelfs grote) kinderen. Mijn zoons van 18 en 14 zijn er gek op. Maar hier wordt hoe dan ook gegeten wat de pot schaft!”

Reageren is niet mogelijk