De orak arik zoals moeder die maakte

Blije gezichten als de techniek werkt en blije gezichten als hij achter de potten en pannen staat. Want niet alleen regelt Robert Israel de ICT-zaken van Peuteropvang Heerlen. Na werktijd staat hij graag in de keuken. Om het hoofd leeg te maken en de borden vol. Want Robert levert zelden half werk. Het menu bestaat meestal uit meerdere gerechten. Italiaans, Indiaas, Mexicaans, hij draait er zijn hand niet voor om. Maar het allerliefst kookt hij Indisch. Het groentegerecht van vandaag is dan ook uit de Indische keuken: orak arik. Dit keer de groe(n)te van de juf van een meester!

Het koken heeft hij van zijn moeder afgekeken. Robert: “De tafel stond altijd vol gerechten en iedereen kon aanschuiven. Ik denk dat ik daar in de keuken van mijn moeder heb geleerd hoe iets moet smaken en wat je daarvoor nodig hebt. Ik maak graag de traditionele Indische gerechten als gado gado, nasi koening, hete kip, sajoer lodeh, saté ajam. Maar ik vind het ook heel leuk om dingen uit te proberen. Bij dit traditionele groentegerecht van vandaag bedacht ik een Indische risotto. Bestaat niet in de Indische keuken, maar het is wel erg lekker. Daar heb ik dan ook geen recept van, ik probeer gewoon iets uit. En zo gaat dat vaker. ”
Samen met dochter Damaris runde Robert zo’n jaar of vier geleden lunchcafé Lokaal 25. Ook daar vonden zijn saté, loempia’s en broodje babi pangang gretig aftrek. “En ook daar probeerde ik wel eens iets uit. Zat je er net aan tafel van een lunch te genieten, kon je het geluk hebben dat je iets mocht proeven. En viel het in de smaak, kwam het op de menukaart te staan.”

De Indische keuken is uitgebreid. Een Indische rijsttafel bestaat al snel uit minimaal zeven gerechten. Het groentegerecht dat Robert voor deze rubriek klaar gaat maken is een Indisch roerbakgerecht van groenten en eieren. “Het is mijn favoriete groentegerecht. Omdat het zo eenvoudig klaar te maken is, maar ook omdat het zo heerlijk smaakt. Ik gebruik spitskool, ui, knoflook en kruiden. Er zijn wel variaties met gehakt en wortel, maar mijn moeder maakte het op deze manier en dus doe ik het ook nog altijd zo.”

Ingrediënten:
• 1 middelgrote spitskool
• 3 eieren
• ½ theelepel gemberpoeder
• 3 teentjes knoflook
• 1 ui
• Zout en zwarte peper
• 2 eetlepels plantaardige olie

Pel de ui en de knoflook en snijd fijn. Snijd de kool in dunne snippers. Breek de eieren in een schaaltje en klop ze los.
Verhit een wadjan of wok op hoog vuur en doe er de olie in. Draai het vuur iets lager en fruit ui, knoflook en gemberpoeder 5 minuten. Doe de kool erbij en roerbak 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de losgeklopte eieren over de groente in de pan en roer met grote slagen tot de eieren net zijn gestold. Schep de orak arik direct uit de pan, zodat het ei niet te droog wordt.

Reageren is niet mogelijk