De paden op, de lanen in

Aerobe of anaerobe verbranding, interval, hamstring. Zo maar enkele termen die bij deze sport horen. Wat dat is? Hardlopen! Wie dat doet? Bianca Grooten! “Ik vind het vooral leuk om te doen en voel me er goed en fit door. Het fijne van hardlopen is dat je het op elk moment van de dag kunt doen. Je bent niet afhankelijk van bepaalde tijden. Je trekt je sportkleding aan, stapt de deur uit en begint, alleen, of met anderen. Hoe lang, hoe ver, hoe snel bepaal je helemaal zelf.”

Bianca loopt inmiddels een jaartje of zeven hard. “Voor die tijd bezocht ik de sportschool en liep ik op een loopband. Dat werd op een gegeven moment saai en toen besloot ik om lekker buiten gaan lopen. Ik vind het heerlijk om buiten te sporten. Wedstrijd heb ik nog nooit gelopen. Dat neemt niet weg dat ik bepaalde doelen probeer te bereiken; een bepaalde afstand afleggen en de tijden verbeteren. De voortgang kun je tegenwoordig mooi bijhouden met diverse apps. Maar voor mij is het allerbelangrijkst dat ik het leuk blijf vinden en me er goed door voel. Ik móet niet lopen, ik mág en ik wil lopen.”
Waarom is het dan zo fijn om te bewegen? “Bewegen zorgt er natuurlijk voor dat je fysiek fit blijft, maar het is ook een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken. Zelfs als ik moe ben en toch even een rondje loop, verdwijnt de vermoeidheid als sneeuw voor de zon. Het buiten sporten in het mooie Limburgse Heuvelland is ook geen straf. Voor mij is bewegen belangrijk omdat ik mij er beter door voel. De conditie verbetert en het is voor mij absoluut een manier om te ontspannen.”

Reageren is niet mogelijk