‘De peuters houden me jong!’

Een jubileum staat er voor de deur. Want in december is Wagi Berendsen tien jaar vrijwilligster bij Peuteropvang Heerlen.

Ze werkte jaren als productiemedewerker en liet zich omscholen toen er geen werk meer was. “Vijf jaar werkte ik nog in de zorg, maar helaas kwam ik ook daar zonder werk te zitten. Mijn kleindochter ging inmiddels naar de peuterspeelzaal, bij Francis. Op een dag heb ik haar heel brutaal gevraagd, of ze geen werk voor me had. De mogelijkheid om in de peuterspeelzaal te komen werken, was er, maar dan moest ik ook de vierjarige studie SPW doen. Ik was 55 jaar, had nog een studerende zoon thuis en moest een lastige overweging maken. Zijn toekomst ging voor en zodoende ben ik als vrijwilligster aan de slag gegaan. En ik heb tóch heel veel geleerd. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat iedere opvoeding hetzelfde was, maar ieder kind heeft zijn eigen bagage en een andere manier van reageren. Hoe ga je daar mee om. Ik heb van de leidsters geleerd dat dat bij ieder kind anders is. Bijvoorbeeld, bij een kindje dat altijd huilde, zeiden ze tegen me, maak oogcontact en na een tijdje lachte de peuter naar me. Ik leer iedere dag bij. De peuters groeien, maar ik ben ook gegroeid. Peuters dingen bijbrengen is ook goed voor je eigen ontwikkeling.”

Zes jaar werkte Wagi bij ’t Meuleke, later bij Ienie Mienie, nu Mienie Beestje. Naast de negen uur in de peuteropvang houdt de vrijwilligster van tuinieren, zwemmen en lezen. “Als ik lees en ik zit helemaal in het verhaal geeft me dat rust. Bij waargebeurde verhalen komt het nog wel eens voor dat ik al lezend zit te huilen.” Sinds kort heeft Wagi er een nieuwe bezigheid bij. Koffiedrinken bij de Ouderenbond in Nuth. “Ik heb vroeger veel met ouderen gewerkt, daarna bij kinderen en nu zit ik weer regelmatig tussen de ouderen. Veel verschil in de omgang is er niet.  Maar wat wel heel anders is, is dat peuters zich ontwikkelen. Je kunt ze iets leren, ze zijn leergierig. Ik ben graag in contact met mensen, daarom geniet ik van mijn koffieochtenden. Maar de peuters, die houden me jong!”

Wagi heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Maar wat gaat ze doen? Stoppen of blijven werken?  “Dat blijft voor jou nog even de vraag,” lacht Wagi geheimzinnig, “maar ik weet het al.”

 

 

Reageren is niet mogelijk