De vergeten groente van juf Trudy

Men noemt het vergeten groente. Maar juf Trudy denkt vaak aan deze gezonde groente. Het is een ongeveer 20 centimeter lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. Wat er vandaag op het menu staat? Pastinaaksoep. Kortom, de groe(n)te van juf Trudy Ickenroth.

De soep is gemakkelijk te maken en erg lekker, weet Trudy. “Mijn man en ik zijn alleseters. Ook onze zoons eten alles, van thuis uit meegekregen. Deze soep eten we al jaren. Heerlijk met een stokbroodje erbij, of pannenkoeken. Ik houd erg van de anijsachtige smaak.”

Het recept voor de pastinaaksoep haalde Trudy uit de krant. “Ik knip regelmatig recepten uit. Die maak ik en dan worden ze gekeurd. Als het wat is, maak ik het vaker. Zoals deze soep. Zowel de ouders van mijn man als mijn ouders hadden vroeger een groentetuin. We zijn dus gewend om alle groentes te eten. Maar we eten wel het liefst de groente waar het op dat moment het seizoen voor is.”

Samen eten is heel belangrijk voor het gezin Ickenroth. “Gezelligheid en eten horen bij elkaar. Mijn moeder had dat ook, ze kookte graag en het liefst voor veel mensen. En hoe leuk is het dan als je dat ook weer terugziet bij je eigen zoons. Met kerst waren we met z’n allen bij onze jongste uitgenodigd. Hij had uitgebreid gekookt en de tafel gezellig gedekt. Heel leuk om te zien dat voor hen die momenten net zo belangrijk zijn als voor ons.”

De pastinaak en ook de aardappelen zijn ondertussen geschild. Het kokkerellen kan beginnen. “Er is eigenlijk geen enkele groente waar ik geen raad mee weet. Oh jawel, cassave. Ik weet niet goed wat ik daarmee aan moet. Dat hoorde de moeder van een peuter mij op een keer zeggen. Zij maakte toen een ovenschotel met cassave. Heerlijk!”

Maar vandaag dus pastinaak. En na een paar lepels van de heerlijke geurende soep is het duidelijk. Pastinaaksoep is heerlijk!

De ingrediënten voor vier personen:

800 gram pastinaak
400 gram aardappelen
1.5 liter water
1.5 groentebouillonblokje
125 ml witte wijn (als er kinderen mee-eten te vervangen door appelsap of kruiden)
200 ml room

Bereiding
Pastinaak en aardappelen schillen en in stukken snijden.
Roerbak de pastinaak en aardappelen in 3 eetlepels olijfolie
Ongeveer tien minuten aanbakken, niet bruin laten worden.
Water en bouillonblokjes toevoegen aan de kook brengen en 15 tot 20 minuten zachtjes laten pruttelen.
Soep pureren en pas aan het eind de room toevoegen.

Reageren is niet mogelijk