De vruchtensoep van Jo en Annelies

 

Hij had het zo goed voorbereid en nu blijkt de groente die hij koos een vrucht te zijn. Geen probleem voor Jo Ortmans, lid van de Raad van Toezicht van POVH. “Dan hebben we vruchtensoep gemaakt.”
En ja, je hoort het goed, we. Want eerlijkheid duurt het langst, weet Jo. Hij kokkerelde samen met zijn vrouw. Kortom, de groe(n)te van Jo en Annelies Ortmans.

De tafel is al gedekt, want er wordt iedere middag samen geluncht in huize Ortmans. Soms met soep en wat brood. De soep komt uit eigen tuin. Welke soep dat is? “Pompoensoep,” verklapt Jo. “Niet alleen de pompoen is uit eigen tuin, maar ook de wortel, prei en aardappel die erin gaan. De soep is gemakkelijk te maken en hoort bij het seizoen. En als je zelf een groentetuin hebt, heb je alles zo bij de hand.”

“Ik ben opgegroeid met een moestuin,” vertelt Annelies.  “Heerlijk, altijd alles vers en onbespoten. Wij hadden hier de ruimte, maar geen tijd. Mijn vader is toen hier in onze tuin een groentetuin begonnen. En die tuin is er nog altijd.”

“Het is geweldig om te zien hoe alles groeit en hoe het uiteindelijk op je bord verschijnt,” vult Jo aan. “Eigenlijk zouden alle scholen een moestuin moeten hebben. Heel aanschouwelijk en leerzaam.”

Ondertussen is de pompoensoep bijna klaar. Jo pureert de soep en giet er nog wat room bij. Even proeven. “Nog een beetje peper, denk ik,” zegt Jo. Ook Annelies proeft en ja, Jo heeft gelijk. “Zo gaat dat hier,” lacht Jo. “Ik ben geen keukenprins, maar help wel mee met schillen, snijden en proeven.”

Even later klinkt er alleen nog het tikken van de lepels in de borden.

“Annelies kookt heerlijk en ik ben een dankbare eter,” zegt Jo, terwijl hij opstaat om nog eens op te scheppen, “dat past bij elkaar, het één kan niet zonder het ander!”

 

Wat heb je nodig (4 personen):

 1 flespompoen

1 ui

teentje knoflook

stukje gember

1 aardappel

1 prei

1 wortel

sap van één sinaasappel

kookzuivel light

paprikapoeder

peper

1 liter water

bouillonblokjes voor 1 liter

 

Zo maak je de soep:

Snijd de pompoen in blokjes.

Zet een pan op het vuur en doe er wat olijfolie in. Snijd de ui en knoflook in halve maantjes en smoor deze in de pan. Voeg de gesneden pompoen en aardappel toe.

Snijd ondertussen de wortel en prei in dunne plakjes en voeg die ook toe.

Rasp wat gember, doe dit erbij in de pan en schep het goed om.

Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook met een deksel op de pan.

Laat het vervolgens tien minuten zachtjes koken.

Blend de soep met een staafmixer zodra de pompoen zacht is.

Pers de sinaasappel en voeg een deel (naar smaak) van het sap toe aan de soep.

Breng het geheel op smaak met een beetje paprikapoeder en peper.

En tot slot een scheutje room.

Klaar is de pompoensoep met wortel, prei, sinaasappel en gember.

Eet smakelijk!

Reageren is niet mogelijk