Een beroep dat er toe doet

Als kind was ze heel verlegen. Maar In groep 8 van de basisschool had ze een meester die haar liet zien dat ze dingen kón.  Dat gaf zelfvertrouwen en op een dag zette ze de knop om. “Vroeger dacht ik ‘wat zullen de anderen van me denken’. Nu pak ik Snuf, doe gek en geniet.” Aan het woord is Petra Ramaekers, juf in peuteropvang Pip en ’t Meuleke.

Die positieve aandacht van de meester van groep 8 wil Petra ook graag doorgeven aan de peuters. “Zoals aan mijn verlegen tutorkindje, dat nooit iets zei in de kring. Totdat ik hem voor een activiteit steeds even apart nam en kort met hem over het thema sprak. Doordat hij al wist waar het gesprekje over zou gaan, voelde hij zich in de kring zeker genoeg om ook iets te vertellen en om vragen te beantwoorden. Zelfvertrouwen is zo belangrijk. Daar geef ik graag extra aandacht aan, wil kinderen heel graag laten zien, ‘kijk, mij is het ook gelukt’.”

Petra deed SPW en werkte jaren in de buitenschoolse opvang. “Ik wilde iets met mensen doen of iets met kleding. Uiteindelijk koos ik voor een beroep dat er in mijn ogen toe doet, dus werk ik met kinderen. Kinderen zijn meestal vrolijk, kinderen leven en zitten vol energie.  Zelf heb ik ook veel energie. Ik denk dat ik ook wel een beetje een ondeugende juf ben, houd me niet altijd aan de regels,” lacht Petra, “bijvoorbeeld om reacties uit te lokken of om een kind zich juist op zijn gemak te laten voelen door een gek liedje te zingen of te dansen.”

Een jaar lang werkte Petra via Uitzendbureau Timing als vervangster in verschillende  zalen. Sinds augustus vorig jaar werkt ze in peuteropvang Pip en nu ook in ’t Meuleke.  “In al die verschillende zalen zag ik verschillende werkwijzen en overal heb ik iets van meegepikt. Soms dacht ik, oh ja, zo kan het ook. Dat is het voordeel van vervangen. Nu werk ik acht dagdelen in twee zalen en dat gaat prima. Daarnaast ben ik onlangs begonnen aan de cursus Speelplezier die wordt gegeven door Margot Wouterse. Geweldig! Laatst moesten we een hondje spelen en ben ik tegen iedereen aan gaan plassen. Ik vind het heerlijk om me in te leven in het kind. Word jezelf ook weer kind. De cursus beweegcoach wil ik ook nog graag gaan doen. Vroeger danste ik veel. Jazz en klassiek. Dat zou ik wel weer willen oppakken, bewegen is zo belangrijk. Er is ook een opleiding voor dansen met peuters en kleuters. Die staat bovenaan mijn verlanglijstje.”

Petra is tevreden over hoe het nu gaat in haar werk. “Maar ik wil wel altijd blijven leren. Ook wil ik mijn werkzaamheden uitbouwen daar waar dat mogelijk is. Bijvoorbeeld contacten onderhouden met Jeugdzorg. Maar ook zou ik nog meer willen betekenen voor ouders en hun kinderen, ze helpen en ondersteunen bij de zorgen en problemen waar ze tegenaan lopen en de dingen waar ze mee worstelen. Zoals de meester van groep 8 mij ook gesteund heeft. Nee, spijt van mijn beroepskeuze heb ik nooit gehad. Ik kan altijd nog proberen om een sjaal te breien.”

Reageren is niet mogelijk