Een jaar vol leermomenten en uitdagingen

Steeds als we Soraya Vermeesch spreken, zorgt ze voor een verrassing. Een jaar geleden interviewden we haar samen met haar mentor Thera van der Reijden. Soraya was toen net klaar met PW-3 (Pedagogisch Werk) aan het Arcus college in Heerlen. Ze blikten beiden terug op dat afgelopen jaar en Soraya wachtte vol spanning op een telefoontje van PWH met, naar ze hoopte, een positieve reactie op haar sollicitatie.

Dat verlossende telefoontje kwam en Soraya was aangenomen. Ze kon aan de slag in peuterspeelzaal ’t Kempke, waar ze nog niet zo lang geleden afscheid had genomen als stagiaire. “Ik wist dat het als vervanging voor Gemma was en dat ik over een tijd weer afscheid zou moeten nemen. Gemma kwam terug, maar voordat ik een datum kon plannen voor het afscheid, bleek er een vacature te zijn voor een vaste kracht en ik solliciteerde. Weer spannend, maar ik werd gelukkig aangenomen. Dus dat afscheid was niet meer nodig. Het was een lange reis, maar uiteindelijk was ik ‘thuis’.”
Want zo voelt haar werk in ’t Kempke, als thuiskomen. “Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ik kreeg er taken bij, maar dat ging allemaal vanzelf. Wel voel ik als vaste kracht nóg meer die verantwoordelijkheid voor de peuters dan als stagiaire.

En nu, ruim een jaar verder als juf van een vaste groep en als vervanger op verschillende andere plekken, staat ze weer voor een nieuwe uitdaging Want onlangs mailde Thera van der Reijden en vroeg Soraya of ze niet niveau 4 zou willen doen. “Omdat ik Nederlands en rekenen goed heb afgesloten zou ik in februari volgend jaar al klaar kunnen zijn.”
Een beslissing die niet zo één, twee drie te nemen is. “Het zou wel meer mogelijkheden bieden”, weet Soraya, “dus wel het overwegen waard!”
Maar ook binnen PWH waren er veranderingen op komst, wéér een uitdaging. En inmiddels is het nieuws bekend, Soraya zal na de zomervakantie starten als leidster in peuterspeelzaal Pino. Daarnaast blijft ze juf in peuterspeelzaal Klein Duimpje. “Natuurlijk is het wel raar om na al die tijd ’t Kempke te gaan verlaten, je bouwt toch een hechte band op met de kindjes en  ook met de ouders.

Toch verheug ik me er op om na de vakantie te starten in peuterspeelzaal Pino, binnen een nieuw team met nieuwe collega’s waarvan ik weer veel nieuwe dingen kan leren!”
Die nieuwe dingen leerde Soraya ook al het afgelopen jaar tijdens vervangingen. “Vooral in het begin vroeg ik me nog vaak af of ik het wel goed deed. Door te vervangen in verschillende zalen, zag ik steeds andere leidsters en hun werkwijze. Daar leer je echt heel veel van. Een hele steun in dit jaar was Anneke. In peuterspeelzaal de Ukkepukkehut werkte ik regelmatig met haar samen. Anneke heeft veel ervaring, draaide menige pilot en legde iedere keer heel bewust uit waarom ze iets deed of zei. Als er bijvoorbeeld iets was met een kindje, legde ze me uit waarom ze op een bepaalde manier handelde. Vaak lag ze languit op de grond voor te lezen aan de peuters. ‘Dan heb je meer contact met de kinderen’ was Anneke’s uitleg. Daar leerde ik heel veel van. In mijn eigen groep dacht ik regelmatig: ‘Oh ja, Anneke deed dat zo’.”

Het was een jaar vol leermomenten en nieuwe uitdagingen, maar vooral vol plezier aan de peuters en aan haar werk, weet Soraya. “Ik kan me niks leukers bedenken dan werken met 2- en 3-jarigen. Peuters zijn zo eerlijk. Ook zo aanhankelijk nog. Ze komen naar je toe voor een knuffel of om te zeggen dat ze van je houden. En ze kunnen ook zo heerlijk reageren. Laatst zei ik: ‘jongens, tijd om op te ruimen’. Waarop Ivy antwoordde: ‘ik ben een meisje’.”

Met haar klasgenoten van het Arcus heeft Soraya nog steeds contact. “Een paar klasgenoten zijn goede vriendinnen geworden. Het is ook heel leuk om te zien waar iedereen nu staat, waar ik zelf sta ten opzichte van een jaar geleden. Tijdens de opleiding begrepen we vaak niet waarom we bepaalde opdrachten moesten doen. Nu ik in de groep werk, zie ik heel duidelijk waarvoor ik het allemaal heb gedaan. Ik houd er van om steeds verder te leren. Niveau 4 is een kans om aan te grijpen. Voor nu zet ik dat plan om PW4 te gaan doen nog even in de koelkast. Ik ga me eerst focussen op mijn werk in de nieuwe groep. Maar in de toekomst gaat het er zeker van komen.”

Goede reden om Soraya over een jaar weer te spreken!

Reageren is niet mogelijk