‘Een kind is geen modeartikel’

anita2Negen jaar is ze inmiddels werkzaam bij PWH. Een periode waarin Anita Linskens (58) als leidster vooral geniet van de ongedwongenheid van de peuters. “Ze zeggen waar het op staat en daar houd ik van!”

Anita deed de Mavo. “Mijn ouders hadden een winkel en toen mijn vader ziek werd, ben ik gaan helpen met de zaak. Daardoor kwam er op dat moment van verder studeren niets terecht. Uiteindelijk kreeg ik een baan bij het Centraal Bureau voor Statistieken (CBS) en ben ik statistiek gaan studeren. Heerlijk vond ik dat. Helaas was het in die tijd nog niet zo gemakkelijk om deeltijd te gaan werken als je kinderen kreeg. Het kon wel, maar dan moest ik naar een andere afdeling en dat wilde ik niet. Dus bleef ik thuis bij mijn gezin en hielp veel mee in de basisschool van de kinderen. Later zijn we thuis kinderen tot vier jaar gaan opvangen. Maar met de kinderen haalde je ook de problemen van de gezinnen in huis. En dat was vaak heftig. Ik vond het toch wel belangrijk om privé en werk gescheiden te houden en dat ging met dit werk niet. Dus toen ik hoorde dat ze bij PWH invallers zochten, heb ik meteen gesolliciteerd.”
Ondertussen is Anita vaste leidster in de zalen Pino en de Belhameltjes. Ze geniet volop van haar werk. “Peuters zeggen wat er in hen opkomt. Ze hebben geen negatieve bijbedoelingen. Laatst deed een van de peuters steeds haar korte broek uit, want ze wilde haar nieuwe ondergoed met daarop prinsesjes laten zien. Of dat jochie dat vertelde dat hij een nieuwe Spiderman pyjama had gekregen. Eén met voetjes. En papa had dezelfde. Dus steeds als ik die papa zag, een grote brede man, zag ik hem voor me in die pyjama met voetjes”, lacht Anita.

In de loop der jaren is er wel veel veranderd, vindt de Anita. “Negen jaar geleden speelden we meer met de peuters, nu hebben we een grotere opvoedkundige rol. Sommige peuters zijn het bijvoorbeeld niet gewend om aan tafel te eten. En dat doen we in de peuterspeelzaal wél. Dus we leren ze om te blijven zitten tijdens het fruit eten. Ook bij het zindelijk maken, vragen ouders vaak aan ons leidsters om daar een begin mee te maken. Maar dat vinden we de taak van de ouders. Wij werken daarin natuurlijk wel mee. Ik heb het idee dat ouders soms geen idee hebben wat er allemaal komt kijken bij de opvoeding van een kind. Ze hebben het druk met werk en hun sociale leven en vaak blijft er te weinig tijd over om hun kind voldoende aandacht te geven. Maar een kind is geen modeartikel dat je uit de kast haalt als jij er zin en tijd voor hebt. Een kind heeft recht op de volledige aandacht van zijn ouders.”

Anita volgde menige cursus en studie bij PWH. “Maar nu ik 58 jaar ben, sla ik die jaren durende opleidingen liever over. Wel doe ik op dit moment VE-Thuis. Ik wil me graag nog verder ontwikkelen, maar niet meer jaren aan iets vastzitten. Mijn man en ik reizen graag. Toen onze kinderen klein waren, gingen we regelmatig met ze naar Tsjechië, één van onze favoriete vakantielanden. Maar verder zwerven we over de hele wereld. Indonesië staat nog op het verlanglijstje. Onze kinderen zijn al allemaal het huis uit, maar gaven aan dat ze graag nog eens met z’n allen op vakantie zouden willen gaan. En dat willen we heel graag doen!”

Reageren is niet mogelijk