Een recept dat om de zomer roept: ZOMER!

In het dagelijks leven is ze bestuurder manager bij Peuteropvang Heerlen. In de avond ontpopt ze zich tot een ware kok. Dat is ook niet vreemd, want koken en gastvrijheid zitten in haar genen. Dit keer schuiven we aan bij Ingrid van den Bunder. Het recept is zomers. En laten we daar nu net heel veel behoefte aan hebben!

De liefde voor de horeca zit in Ingrids familie. Haar grootouders van vaders kant runden vele jaren een hotel-restaurant in Meerssen. “Zij verkochten als één van de eersten ‘frietjes aan het raam’. Mijn vader hield wel erg van eten, maar dat horecavirus is er pas bij mij weer ingeslopen.”

Ingrid deed de hotelschool en werkte onder andere in een restaurant in Zwitserland. “Ik kook graag en ik hou van een lange tafel waaraan familie en vrienden zitten, die ik dan de heerlijkste gerechten voor kan zetten. Die Italiaanse gezelligheid, daar geniet ik van. De kast staat vol kookboeken. Of ik knip recepten uit. Als ik zo’n recept lees, proef ik het gerecht al. In de kelder staat een groot voorraadrek. Dat wordt hier in de familie ‘het winkeltje van Ingrid’ genoemd. Heel veel levensmiddelen heb ik op voorraad. Er kan altijd iemand aanschuiven. Als ik thuiskom van een drukke werkdag weet ik vaak nog niet wat ik voor het avondeten ga maken. Heerlijk vind ik het om iets uit te zoeken en te koken en te proeven. Ik probeer ook veel uit. Mijn moeder vraagt dan wel eens om het recept. Of hoeveel er van dit of dat in moet. Maar dat heb ik dan niet of ik weet het niet, omdat ik dat op gevoel doe.”

Het gerecht dat Ingrid gaat maken is via haar broer in huize van den Bunder beland. “Het is van oorsprong een Bulgaars recept. Heel zomers en ik hou van de zomer! Het oogt fris en kleurig en is heel gemakkelijk te maken.” Uit dit zomerse gerecht, is de tomaat haar favoriet. “Je kunt zoveel met tomaten en je hebt ze in alle maten en soorten. Maar er zit ook komkommer in. Dat was vroeger de lievelingsgroente van onze jongste. Nu eet hij alles. De andere kinderen overigens ook. En ze houden allemaal van koken. En echtgenoot Hans? Die zorgt ervoor dat de tafel feestelijk gedekt is en het juiste drankje bij het gerecht wordt geserveerd. En verder eet hij alles wat ik maak smakelijk op.”

Maar nu willen we wel eens weten wat dat gemakkelijke zomers en gezond gerecht is!!     
Tadaaaa: Shopska salade, met tomaat, paprika, komkommer, lente-ui en fetakaas!

Tip: Ook lekker om de fetakaas te vervangen door geraspte kaas!

Shopska-salade heeft haar naam te danken aan de Shopi, een bevolkingsgroep die onder andere woont in de regio rondom de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De salade wordt het hele jaar door gegeten, gewoonlijk als voorgerecht.
De Bulgaren gebruiken voor shopska-salade een witte, gepekelde kaas die sirene heet. Feta lijkt daar veel op en is dan ook de beste vervanger.

Ingrid maakt de salade vaak zonder dressing. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de dressing apart serveren. Zo kan ieder naar eigen smaak dressing toevoegen. Ook gebruikte ze dit keer geen paprika. Onderstaand recept doet dat wel.

Ingrediënten voor 4 personen:

4 tomaten
1 komkommer
1 flinke ui of zes lente-uitjes
120 à 160 g feta
1/2 kopje slaolie, zonnebloemolie of olijfolie
2 flinke el gehakte verse peterselie
1/4 kop rode wijnazijn
zout en peper

Zo maak je het:

Voor shopska-salade kun je zowel geroosterde als niet-geroosterde paprika’s gebruiken.

Voor geroosterde paprika’s: leg de paprika’s in een hete oven en haal ze er na een kwartier uit. Doe ze vervolgens in een plastic zak. Na daar een tijdje in gerust te hebben, laten ze zich gemakkelijk ontvellen.

Snijd of hak de paprika’s en tomaten fijn.
Snijd de komkommers in blokjes.
Snijd de ui in stukjes of de lente-uitjes in ringen.

Doe de stukjes paprika, tomaat, komkommer en ui of lente-ui in een kom.
Voeg de olie toe en schep de groenten om.

Besprenkel de groenten met de azijn en voeg zout en peper naar smaak toe (houd er rekening mee dat de nog toe te voegen kaas behoorlijk zout is).
Schep de groenten nog eens om.

Schik de salade op een serveerschaal en verkruimel er de fetakaas over.

Reageren is niet mogelijk