Een traditie die soep heet

Iedere dag is het soepdag. Dat was bij haar oma al zo, bij haar moeder en nu ook in haar eigen gezin. Want overal kun je soep van maken. Je kunt het elke dag eten. Of het buiten koud is, of warm, of je ziek bent of kiplekker, soep mag, iedere dag! Deze keer de groe(n)te(soep) van juf Fleur!

Het ruikt al heerlijk in de keuken van juf Fleur. En dan liggen alleen nog maar de verschillende groentes als wortel, prei en ui klaar om gesneden te worden. “Wij eten bijna iedere dag soep. Ik maak een grote pan vol en dat wat over is, vries ik in. Soep eten is echt een traditie in mijn familie. Maar ook in de familie van mijn echtgenoot. Soep kan als voorgerecht, of bij de lunch. En wat leuk is, je kunt overal soep van maken. Broccoli, bloemkool, aardappel, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan in de soep. Mijn grootmoeder en moeder trokken de soep van runsvlees en een mergpijp. Dat doe ik niet, ik gebruik bouillonblokjes. Eerst smoor ik de groente en dan doe ik er pas water bij. Dit keer maak ik groentesoep. Daar horen wel een kruidnagel en wat laurierblaadjes in. Die stop ik in een thee-ei. Op die manier hoef ik niet te waarschuwen voor achtergebleven blaadjes en kruidnagels.”

De groentes liggen te smoren in de pan. Ondertussen verklapt Fleur het geheim van haar oma. “Zij trok dus eerst bouillon van vlees, een mergpijp en grof gesneden soepgroente. Later viste ze er de groente weer uit, want die waren dan te zacht geworden volgens mijn oma. Uiteindelijk deed ze er nieuwe groentes in, die dan nog knapperig waren als de soep klaar was. Dubbele vitamines noemde ze dat. Zo doe ik het niet. Na het smoren voeg ik water toe en bouillonblokjes. De soep kookt nog een minuutje of tien. Op die manier blijft de groente ook knapperig.”

En dat klopt helemaal. Wortel, selderij, ui, alles is beetgaar en de soep geurt heerlijk. Met kruiden als maggi en laurier uit eigen tuin. Een dwars door de tuin soep dus. “En gezond,” weet Fleur, “mijn broer en ik aten dus sowieso al bijna iedere dag soep, maar als we ziek waren kregen we een extra kop. Om aan te sterken. En dat hielp!”

Nu haar oma en moeder er niet meer zijn, zet Fleur de traditie om soep te maken met veel liefde en mooie herinneringen voort. “Mijn moeder overleed anderhalf jaar geleden. Op haar sterfdag in december heb ik de Spaanse Pietensoep gemaakt, die zij altijd maakte. Mijn broer had, zonder dat we het van elkaar wisten, hetzelfde gedaan.”

 

De groentesoep van juf Fleur

Ingrediënten voor een flinke pan (ongeveer 3 liter)

1 prei

1 ui

4 wortels

1 teentje knoflook

2 laurierblaadjes

4 stengels bleekselderij

1 kruidnagel

Bouillonblokjes naar smaak (aantal per liter staat op de verpakking)

Wat blaadjes van de maggiplant als je die toevallig in de tuin hebt staan (niet te veel)

 

Bereiding:

Groenten en knoflook even smoren. Water toevoegen (3 liter voor een grote pan). Kruidnagel en laurierblaadjes in het thee-ei in de pan en tien tot vijftien minuten laten koken. Even proeven en indien nodig nog een bouillonblokje toevoegen.

Reageren is niet mogelijk