Een warm welkom bij peuteropvang Heerlen

Ze deed de opleiding tot doktersassistente, maar switchte naar sociaal pedagogisch werk (SPW). Ze was gastouder en werkte een hele poos in de kinderopvang met kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Sinds september werkt Soumia Bentaiba (34) bij peuteropvang Heerlen locatie Mienie Beestje en voelt er zich helemaal thuis. Ze heeft de peuters in haar hart gesloten.

“Werken met peuters trok me altijd al. Maar ik had fijn werk op de buitenschoolse opvang en liet dat zo. Totdat ik door mijn werktijden niet voldoende tijd en aandacht aan mijn beide dochters kon besteden. De peuteropvang kwam op mijn pad, ik solliciteerde en werd aangenomen. Ik weet nu, dit hoort bij mij. Met oudere kinderen kun je hele leuke gesprekken hebben. Maar ze zijn al zo zelfstandig. Peuters hebben jou als juf nog hard nodig. Ze hebben jouw liefde en aandacht nodig. Ze hebben het nodig dat je ze bij de hand pakt, op weg naar de basisschool. Maar ook om ze te helpen hun plek te vinden in de wereld. Dat zijn hele grote stappen. Kinderen moeten al zoveel. In mijn beleving zijn de wereld en de maatschappij veel harder dan toen wij nog jong waren. Ik herinner me uit mijn kindertijd het touwtje uit de brievenbus en dat we naar binnen moesten zodra de lantarenpalen aangingen. De wereld is onveiliger geworden. Onze peuters moeten daarin hun weg zien te vinden. Hoe mooi is het dan om ze daar als pedagogisch medewerker in te mogen begeleiden.”

Soumia werd geboren in Algerije en kwam heel jong naar Nederland. Ze groeide op in Kerkrade en had daar een fijne jeugd. Samen met haar man en twee dochters woont ze nu in Heerlen op loopafstand van Mienie Beestje. “Iedere dag wandel ik naar mijn werk en weer naar huis. Heerlijk om in de frisse lucht de dag voor te bereiden of te overdenken. Mijn hoofd leegmaken, zeg maar.”

Dat doet Soumia ook met haar grote hobby kleding maken. “Vooral kinderkleding ontwerpen en naaien vind ik leuk. Ik volg daarvoor een cursus op de modevakschool. Achter de naaimachine schakel ik pas echt af.”
Het afgelopen jaar was een zwaar jaar voor Soumia en haar gezin. Niet alleen de onzekerheid en coronamaatregelen waren daar debet aan. Ook in haar familie gebeurde verdrietige dingen. Haar vader werd tot twee keer toe opgenomen in het ziekenhuis en haar schoonvader overleed plotseling. “Mijn schoonvader had een groot aandeel in de opvoeding van onze kinderen. Zo’n fijne man waarmee je over van alles kon praten. Het verdriet is groot,” zegt een zichtbaar geëmotioneerde Soumia, “maar we weten ook, zo is het leven. We moeten doorgaan en de mooie herinneringen koesteren.”

Haar werk bij peuteropvang Heerlen helpt daarbij. “Ik geniet van mijn werk met de peuters en ik hoop dat ik nog vele jaren binnen de stichting kan blijven werken. Ik heb hier zo’n fijn en warm welkom gekregen. Op de eerste werkdag kreeg ik al een mooi bloemetje. Dat waardeer ik enorm!”

Reageren is niet mogelijk