‘Eten is gewoon heel belangrijk voor ons!’

Haar oma’s rijstkoker stond de hele dag aan. Iedereen mocht mee-eten. En dat is ook het motto in het gezin van juf Soraya. Er is altijd genoeg. Kortom: de groe(n)te van juf Soraya!

Het gerecht dat ze heeft gemaakt, is wat bewerkelijk en vraagt nogal wat snijwerk. Daarom heeft Soraya een dag van tevoren de nodige voorbereidingen getroffen. De groente heeft ze al gesneden en gekookt of geblancheerd. Maar niet te lang, zodat alles nog knapperig is. De saus is vol van smaak, niet te dik en het liefst met stukjes pinda. Benieuwd wat er op tafel staat vandaag? Gadogado (uitspraak gaddo gaddo). Dat wordt smullen!
Gadogado is een van oorsprong Indonesisch gerecht. “Het betekent mix mix,” weet Soraya te vertellen. En dat verklaart alles, want gadogado is een mix aan groente, dus een perfect gerecht voor deze rubriek. Samen met dochter Norah-Lynn maakt Soraya de schaal op. Er ligt Chinese kool op, boontjes, komkommer, taugé, tahu, gekookte eieren en lontong (kleefrijst die je na het koken in blokjes kunt snijden en koud opdient).

“Wij zijn allemaal gek op haricots verts, dus die gebruik ik in plaats van sperziebonen. Maar sperziebonen kan dus ook. De Chinese kool kun je vervangen door spitskool. Of aanvullen met een groente waar je gek op bent, bijvoorbeeld bloemkool. Hier vinden we het ’t lekkerst als de groente nog knapperig is. De taugé eten we niet rauw. Ik weet niet anders dan dat de taugé een paar minuten wordt ondergedompeld in gekookt water.”
Ondertussen is de tafel gedekt en schuift het hele gezin aan. Zoon Jarno heeft er zijn huiswerk even voor laten liggen en vader Kevin is snel naar huis gekomen na zijn werk. “Ik wist natuurlijk dat er gadogado op tafel zou staan.”

Soraya leerde Indisch koken van haar moeder. Ook Kevin kreeg kookles van haar en maakt nu de heerlijkste nasi. Soraya: “Ze zei dan niet, een theelepel van dit of zoveel ons van dat. Nee, een beetje zus en een beetje zo. Zo leerde ik zelf hoe iets moest smaken en wat daarvoor nodig was. Rijst kook ik in de rijstkoker, met een vingerkootje water boven de rijst. Ik heb leren koken door het te zien. Ook de kinderen houden van koken, vooral van bakken. Eten is gewoon heel belangrijk voor ons. Een gezellig moment, samen aan tafel. En gadogado is heerlijk, omdat alle smaken en alle groenten erin terugkomen. Ik zou zeggen: Selamat Makan!”

Recept voor Gado Gado

Ingrediënten voor 4-5 personen
• 4 eieren
• 200 gram winterpeen (of wortelen)
• 200 gram sperziebonen/haricots verts
• 250 gram gesneden spitskool/Chinese kool
• halve komkommer
• handje Kroepoek of emping
• 100 gram taugé
• gefruite uitjes

Bereidingswijze
Kook de eieren in 7 tot 9 minuten hard.
Spoel af met koud water, pel ze en snijd in partjes.
Snijd de wortelen en spitskool in reepjes, verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze doormidden.
Snijd de komkommer in repen en vervolgens in blokjes.
Blancheer de groentes (behalve de komkommer) om en om gaar in water met zout of bouillon.
De wortel en de sperziebonen blancheer je 2 minuten.
De spitskool en taugé worden 1 minuut geblancheerd.

Recept voor pindasaus

Ingrediënten
• 1 sjalot (optioneel)
• 1 grote teen knoflook
• 1 el olie
• 2 grote el pindakaas met stukjes noot
• 2 el ketjap manis
• 200 ml kokosmelk
• 1-2 tl sambal oelek (naar smaak)

Bereiding
Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot en knoflook even aan.
Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt.
Blijf roeren tot de saus dikker wordt.
Roer dan de ketjap en sambal erdoor en neem de pan van het vuur.

TIP!
Is de saus te dik geworden?
Voeg dan een klein scheutje water of extra kokosmelk toe.
Te dun? Doe er dan nog wat pindakaas bij.

Reageren is niet mogelijk