Favoriete macaronisalade

Eigenlijk stonden er aardappelen op het menu. Maar speciaal voor deze rubriek wordt er iets anders klaargemaakt. Iets fris, gezonds, met groente, eventueel vlees, maar vooral erg zomers, zonnig en lekker. Wat we gaan eten? Een frisse macaronisalade. Kortom, de groe(n)te van juf Marjolein.

In het dagelijkse leven is Marjolein locatiemanager bij peuteropvang Heerlen. Op de vraag of ze iets zou willen klaarmaken voor de groente van de juf, zei ze meteen ja. En ze heeft hulp. Allereerst van haar jongste dochter Linne (3). Later komt ook dochter Yente (6) thuis en zij blijkt heel handig met kruiden. Beide dochters vinden de frisse macaronisalade van mama erg lekker.
“En ook ik ben met deze salade opgegroeid,” vertelt Marjolein. “Mijn moeder maakte deze salade vaak in de zomer. Ik krijg er dan ook meteen warme zomerse herinneringen door. Mam kreeg het recept jaren geleden van de moeder van een schoolvriendinnetje van mij. En zo is het dus jaren later nog steeds een favoriet!
Ondertussen is de macaroni gekookt en afgekoeld, de ingrediënten gesneden en kan Yente wat bieslook uit de tuin halen. Vakkundig knipt ze de lange sprieten klein boven de kom met salade. Haar zusje knabbelt aan een stokbroodje, want dat is heel smakelijk bij de salade. “Met wat kruidenboter,” weet Marjolein, “of een cracker of geroosterde boterham. Ook de ingrediënten kun je aan je smaak aanpassen. Ik doe er altijd een rookworst in, vinden we hier erg lekker. Maar die kun je natuurlijk ook weglaten en dan heb je een vegetarische salade. De slasaus kun je eventueel nog vervangen door Griekse yoghurt. Zoals je ziet, een gemakkelijk gerecht, waarmee je naar hartenlust kunt variëren.”

Wat je nodig hebt (voor vier personen);

200 gram macaroni
3 tomaten
¾ komkommer
1 gele paprika
100 gram radijs
150 gram mais
Slasaus
bieslook

Hoe je het maakt:

Kook de macaroni zoals het op het pak staat vermeld. Spoel de macaroni af en laat ‘m goed afkoelen.
Snijd de tomaten, komkommer, paprika en radijs en rookworst in blokjes. Meng alle ingrediënten met de koude macaroni. Wat bieslook erbij en smullen maar!

Reageren is niet mogelijk