‘Geef complimentjes voor de dingen die goed gaan!’

Marjolein Leijten (45) werkt sinds begin januari bij Peuteropvang Heerlen. Daarvoor was ze werkzaam als postbode, oproepkracht klasassistente bij Adelante en begeleider in een woongroep voor kinderen met een beperking. “Ik heb altijd graag met peuters willen werken, maar na mijn studie Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) waren er geen vacatures. Uiteindelijk heb ik naast mijn werk de opleiding VVE-bekwaam gedaan. Toen hoorde ik dat er peuterleidsters nodig waren bij peuteropvang Heerlen en heb ik meteen gesolliciteerd.”

Postbode was ze tijdens haar studie en kort erna. “Ik sorteerde de post en daarna stapten we met z’n tweeën in de postauto en voorzagen heel Heerlerheide van brieven en kaarten. Uiteindelijk vond ik werk dat op mijn studie aansloot bij Adelante en dat heb ik verschillende jaren op verschillende locaties en groepen gedaan.”

Inmiddels is Marjolein ingewerkt in peuteropvang de Speelbal en werkt ze nu al een tijdje in Mienie Beestje. “Ik vind het heel leuk om te zien hoe peuters de wereld ontdekken. Ieder op zijn of haar eigen manier. Heel graag help ik ze daarbij door nieuwe materialen en ervaringen aan te bieden. Bijvoorbeeld om de zintuigen te prikkelen. Soms vind ik het jammer dat ze zo jong al zo veel móeten. Aan de andere kant is het belangrijk om op tijd de dingen die anders gaan of die nog niet lukken te signaleren.”

Dat laatste ondervond Marjolein aan den lijve. “Ik had al vrij snel het idee dat er iets was met onze jongste zoon. Alsof sommige informatie die hij van buitenaf kreeg op de verkeerde plek in zijn hersenen terecht kwam. In eerste instantie nam niemand mijn bevindingen serieus. Uiteindelijk werd er een verdiepend onderzoek gedaan en was de uitslag dat het een autismespectrumstoornis is. Dat heette voorheen Asperger. Natuurlijk zit je daar als ouders niet op te wachten. Maar het is wel erg fijn als je hoort dat je onderbuikgevoel klopt en dat je er met een andere benadering beter mee om kunt gaan. Dat geldt ook voor onze peuters. Want wat een grote verantwoordelijkheid is het voor ons als juffen om de kinderen goed te begeleiden. Extra en de juiste ondersteuning kan het grote verschil maken.

Wat ik fijn vind bij Mienie Beestje is dat er ondersteunende gebarentaal wordt gebruikt. Met taal staat of valt alles. Het kan zijn dat een kind de gesproken taal nog niet begrijpt, maar wel het gebaar. Daardoor weet het wat er van hem verwacht wordt en kan het meedoen.”

Dat is zo belangrijk. Ook probeer ik kinderen altijd positief te benaderen. Geef complimentjes voor de dingen die goed gaan.”

Haar vrije uren gebruikt Marjolein om nog het nodige bij te leren. “Er komt best wel veel op je af, bijvoorbeeld de werkwijze in de locatie, observatielijsten invullen, de systemen waarin de informatie ingevoerd moet worden, enzovoorts. Daar ga ik dan thuis rustig voor zitten. Ook die eerste lockdown in maart heb ik daar goed voor kunnen gebruiken. In die periode ben ik ook gaan lezen. Inmiddels ben ik verslaafd.  Het liefst lees ik fantasyboeken. Zo heeft alles wel een voordeel. Sinds ik bij peuteropvang Heerlen werk, leid ik qua werk een regelmatiger leven, drink ik water en eet ik fruit met de kinderen. Mijn gezonde kant komt helemaal naar boven!”

 

Reageren is niet mogelijk