Geniet van het moment

Lowis is bijna tweeënhalf. Ze woont samen met haar mama’s en broertje Moos van zes maanden in Heerlen. Ze gaat naar peuteropvang Dribbel. Haar juffen zijn Carin en Carmen en die zijn heel lief, weet de peuter.

Mama Sharon Martens schreef een hartstochtelijk pleidooi voor de peuter. Voor haar dochter, maar ook voor de peuter in het algemeen. Een stukje uit de tekst die Sharon naar peuteropvang Heerlen stuurde:

Peuter is een begrip met heel veel betekenissen. Maar peuter betekent voor mij leermeester, spiegel, ondeugend, vermoeidheid, handenbindertje, humor, grapjas, slimmerik, bijdehandje, betweter, liefde van mijn leven, redder in nood, schatje, boefje, spook in de nacht en nog veel meer. Zij leert me dat de kleine dingen ertoe doen, dat je heel blij kan worden van de gekste dingen. Ze leert mij om geduld te hebben, maar ook laat ze me zien hoe ik overkom bij anderen als ze me naspeelt.’

Reden om eens bij Sharon en Lowis langs te gaan en meer over hen te weten te komen. Sharon “Ik heb vrijwilligerswerk gedaan in de peuteropvang. De peuteropvang is dé voorbereiding op de basisschool. Peuters leren er spelenderwijs ontzettend veel. Op dit moment is Lowis erg bezig met haar plek in de groep. Ze vertelt thuis dan ook meteen als ze bijvoorbeeld moest huilen, omdat ze niet als eerste mocht, of dat ze iets moest delen, of op haar beurt moest wachten. Belangrijke levenslessen, vind ik.”

Lowis gaat heel graag naar de peuteropvang, zegt ze. Wat ze er zoal doet? “Appel, peer en banaan eten, spelen, met de dieren en buiten spelen,” somt ze op. “Ze staat iedere keer te popelen om te gaan,” volgens Sharon, “Lowis is nieuwsgierig en leergierig. Ze praat de hele dag. Toen ze net naar de peuteropvang ging, werd Lowis omschreven als rustig, op de achtergrond, maar doet wel mee. Nu is ze uit haar schulp gekropen, praat ze veel en maakt ze grapjes. Dat zal deels door het ouder worden komen, maar zeker ook door de peuteropvang, de ontmoeting met de kindjes en de juffen.”

Nog een stukje uit de tekst die Sharon stuurde: ‘Lowis zegt alles na en gebruikt mijn woorden tegen mij. Als ze iets niet mag en ze bijvoorbeeld voorzichtig moet doen, dan zeg ik “laat het mes maar liggen, dat is gevaarlijk” of “geef me een handje met oversteken, want anders is het gevaarlijk”. Laatst riep ik; “ik hou van jou”, zegt ze “nee mama, dat is gevaarlijk”. Of ik zeg “kom even een schone luier aan doen”, zegt ze “nee dat is gevaarlijk”. Als ze iets niet wil is het gevaarlijk. Ik kan daar wel om lachen. Lowis is altijd ergens mee bezig, ze zingt en danst de hele dag. Ze doet gek, kletst de oren van je hoofd. Als ik dan aan het eind van de dag moe in bed ligt en ook de baby slaapt, denk ik, oké nu rust.  Als Lowis dan begint te huilen omdat ze wakker is geschrokken en ze niet meer wil slapen en ik moe en geïrriteerd ben, zegt mijn echtgenote: ‘geniet van deze momenten, dit zijn de momenten die je je later herinnert. Hoe fijn is het dat ze lekker wil knuffelen’. Op zulke momenten besef ik hoe rijk ik ben en dat ik inderdaad ga genieten van het moment!’

Wil jij ook zo’n mooie foto van jou en je peuter samen en een verhaal erbij over wat jullie voor elkaar betekenen of meemaken, dat kan. Mail dan met Sandra Israel via sandra.israel@santekst.nl. Sandra werkt als tekstschrijver in opdracht van Peuteropvang Heerlen.

Reageren is niet mogelijk