Geslaagd!

Vier jaar geleden al ondernam PWH actie, omdat men in de gaten had dat de taaleisen in de loop der tijd zouden worden aangescherpt. Na een taaltoets werden er verschillende trajecten gestart en ging onder andere een deel van de leidsters van PWH op Nederlandse les. Het doel? Examen doen en het felbegeerde diploma behalen. Els van den Heuvel was één van hen. Ze zag verschillende collega’s uit het traject stappen en bij anderen de vlag al uithangen. Het duurde nog even voordat ze zelf met het rood wit blauw mocht wapperen. “De eerste keer zakte ik op grammatica en begrijpend lezen. Uiteindelijk kostte het me drie examens en heel veel stress om dat papiertje te halen. Nu lacht Els, maar de druk was hoog. “Ik wilde het per se, maar het was niet altijd gemakkelijk. Met de geweldige steun van mijn collega’s is het me gelukt en heb ik het diploma behaald. Ik ben ze heel erg dankbaar. Met Anneke Jansen maakte ik eens per week samen het huiswerk en Jolanda Vizzarri overtuigde me van mijn kunnen en daardoor durfde ik 4 november weer op examen te gaan in plaats van te wachten tot volgend jaar.”
Het was Els’ wens om na het slagen een ‘square academic cap’ in de lucht te gooien, oftewel een afstudeerbaret. Haar man en zoon zijn ernaar op zoek gegaan en voilà! Trots laat Els het kleinood zien. “Els durfde zelf haar mail niet te openen,” vertelt haar echtgenoot, “dus op het moment dat het bericht binnenkwam dat ze was geslaagd, heb ik onze zoon geroepen en hebben we haar de baret op haar hoofd gezet.”
Toen kwamen natuurlijk de tranen. De opluchting was groot. “We zijn het als gezin meteen gaan vieren,” lacht Els. Maar dan ernstig: “De steun van mijn gezin en mijn collega’s was geweldig. Te weten dat je collega’s achter je staan, doet heel goed. Als je elkaar steunt, komt het goed, dat blijkt wel. Er viel een last van mijn schouders. Nu ben ik weer de oude Els. Overigens heeft de afgelopen periode me niet alleen een Nederlands diploma opgeleverd. Ook mijn zelfvertrouwen is enorm gegroeid.”

Met dit bericht over Els willen we álle leidsters die hun Nederlands diploma hebben behaald van harte feliciteren. Jullie zijn kanjers!

Reageren is niet mogelijk