Gezond eten, hoe doe je dat?

PWH heeft gezond eten en drinken en bewegen al een tijd hoog in het vaandel staan. In samenwerking met JOGG Heerlen (Jongeren Op Gezond Gewicht) is het beleid aangepast en wordt er in peuterspeelzalen alleen nog water gedronken en tussendoor fruit en groente gegeten. Om ook ouders nog beter te informeren en bij dit proces te betrekken, starten sportvoedingscoach André Mostard en Mandy Braun, JOGG Regisseur voor de gemeente Heerlen vanaf januari met adviezen en voorlichting tijdens VE-Thuis bijeenkomsten in zeven peuterspeelzalen.

Tijdens de avonden zal André Mostard uitleg en adviezen geven over gezonde voeding. Mandy Braun: “Daarin komen heel praktisch vier thema’s aan bod. Water drinken, bewegen, traktaties en ontbijt.”
“Met praktische voorbeelden wil ik ouders er nog meer op attent maken wat gezonde voeding is en waar ze op kunnen letten,” vult André Mostard aan. “Maar we gaan ook in op de vele misverstanden die er soms over gezond eten bestaan. Neem nou het ontbijt, de maaltijd die het vaakst wordt overgeslagen, maar die juist zo belangrijk is. Tegen jongeren zeg ik altijd, je telefoon laad je toch ook ieder dag op. En zelf ga je naar school, terwijl je batterij nog leeg is?”
Verder zal de voedingscoach recepten delen, maar ook tips geven over bijvoorbeeld het opdienen van de maaltijd, wat gaat er mee in de broodtrommel, gevarieerder eten, verstandiger snoepen en nog veel meer. Mostard: “Dat betekent niet dat er nooit meer gesnoept mag worden. Maar je kunt ook een klein bakje chips eten in plaats van de hele zak.”

Met deze adviezen willen PWH, JOGG en André Mostard ouders nog bewuster maken van wat er in voedingsproducten zit, dat niet alles waarvan men denkt dat het gezond is ook werkelijk goed voor ons is en dat ouders na de VE-Thuis bijeenkomst gemakkelijker en betere keuzes kunnen maken in de supermarkt. Mostard: “Ouders hebben het beste voor met hun kind en met zichzelf, maar vaak doen ze uit onwetendheid juist het tegenovergestelde van wat goed is voor hun kind. Zo was er een moeder die een koolhydratenarm dieet volgde en haar kinderen ook al in geen tijden brood en aardappelen had voorgezet, waardoor de kinderen belangrijk voedingsstoffen misten. Of de moeder die haar zoon iedere ochtend een glas cola liet drinken omdat ze dacht dat de cafeïne hem fit maakte. Uiteindelijk was ze heel blij dat ik in de klas van haar zoon duidelijk had gemaakt dat er enorm veel suiker in frisdrank zit en is ze er meteen mee gestopt. Ook verpakkingen van etenswaren zijn vaak misleidend, een keurmerk heeft niet altijd iets te betekenen en als je leest wat er in een product zit, stelt dat vaak maar weinig voor. Thee met een fruitsmaak is niet meer dan wat gruis met aromablokjes. Je moet het maar net weten. En daar gaan we tijdens de avonden mee aan de slag.”

De voedingsvoorlichting door André Mostard tijdens de VE-Thuisavonden gaat in januari van start in zeven peuterspeelzalen. De desbetreffende zalen en ouders worden van te voren geïnformeerd.

Reageren is niet mogelijk