Gouden momenten in de peuteropvang

Tijdens het ‘de groente van de juf’ interview kwamen we erachter: Angelique Speth had nog niet eerder een interview gehad. Ze grinnikt. Want erg vindt ze dat niet. Ze blijft liever op de achtergrond. Maar als je twaalf en een half jaar bij dezelfde organisatie werkt, vraagt dat om een spotlight!

Agogisch werk studeerde ze. Als agogisch medewerker ben je werkzaam in onder andere peuteropvang, de geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, maatschappelijke opvang, ziekenhuizen, welzijnsinstellingen of sociale werkvoorzieningen. Want dat ze met mensen wilde werken, stond voor Angelique altijd al vast. “En ik wilde mijn creativiteit en mijn oplossingsgericht denken kwijt kunnen in mijn werk.”

Angelique liep stage in onder andere de Z-verpleging en werkte in de bejaardenzorg, waarvan één jaar met dementerenden. Totdat ze een oud-klasgenoot van het mbo tegenkwam. “Zij vertelde dat er een vacature was in de kinderopvang. Ik solliciteerde en werd aangenomen. Toen mijn eigen twee kinderen werden geboren, ben ik een tijdje gestopt met werken. Maar het begon toch al snel weer te kriebelen. Ik zat wel in de ouderraad van de basisschool en daarna heb ik een tijd vervangen bij de peuteropvang in Landgraaf. Iemand wees me op de vacature bij peuteropvang Heerlen. Ik had een sollicitatiegesprek, werd aangenomen en ben gaan kennismaken in peuterspeelzaal ’t Heitje. En dat is nu twaalf en een half jaar geleden.”

Verschillende cursussen volgde Angelique. Zoals VVE Thuis, waarvan ze samen met haar toenmalige collega Christl de pilot draaide. Ze werkte in ’t Heitje, Kiddooh en Pino. In die laatste locatie werkt ze nog steeds. Ze ontwikkelde er woordkaarten als ondersteuning van de taal. “Ik vind het leuk om zoiets te bedenken en uit te voeren. Iets dat peuters ondersteunt in hun ontwikkeling en actieve taalgebruik. Nu ben ik bezig met een memoryspel. Dat kost uren achter de computer, per thema leuke plaatsjes zoeken, maar als ik dan het eindresultaat zie, word ik daar heel blij van.”

Vooral humor en een goede sfeer in de groep en in het team vindt Angelique heel belangrijk. Maar ook bijleren en de kennis opfrissen staan hoog op haar agenda. “De peuteropvang blijft in beweging en daar wil ik in mee blijven gaan. En daarbij, ik ben nog altijd niet uitgeleerd. Scheelt ook dat ik heel nieuwsgierig ben,” lacht Angelique. Ook houdt de peuterjuf van structuur en duidelijkheid. Iets waar peuters ook baat bij hebben, vindt ze. “Zoals het klokje tijdens het spelen in de hoeken. Ben er door de jaren heen achter gekomen dat peuters dat prettig vinden. Duidelijkheid betekent ook veiligheid en dat is de basis van de ontwikkeling.”

Ook in haar privéleven stort Angelique zich nogal eens op een uitdaging. “Ik ben met een fotocursus begonnen. De beginnerscursus heb ik nu gedaan en nu ga ik door met de cursus voor gevorderden. Ik sta niet graag stil. En dat komt goed uit, want ook in mijn werk bij POVH is er nog uitdaging genoeg. Daarnaast haal ik nog heel veel voldoening en energie uit mijn werk.”

Er zijn in de afgelopen 12 ½ jaar heel veel mooie momenten geweest. “Te veel om op te noemen. Wat ik me nog goed herinner is die picknick na het voorleesontbijt. We hadden veel snoeptomaatjes over van het ontbijt. Die zijn we toen buiten op het grasveldje op gaan peuzelen. Een kindje dat nooit uit zichzelf contact zocht, kwam tegen me aanliggen en zei: “Wat leuk!” Die momenten zijn goud waard.”

 

 

Reageren is niet mogelijk