‘Had ik maar meteen naar mijn moeder geluisterd’

We vinden Nina Claassen (21) in peuteropvang de Paddestoel. Na een aantal weken noodopvang is daar de groep weer compleet en daar is juf Nina blij om. Waar ze ook blij om is? Dat ze de keuze voor de peuteropvang heeft gemaakt. En dat ging nogal met een omweg.

“Ik paste vaak op de kinderen van familie en vrienden. Dat vond ik erg leuk om te doen. Toch koos ik voor de opleiding tot tandartsassistente. De opleiding bleek niet wat ik zocht. Mijn moeder zei ‘je bent altijd zo leuk met kinderen, waarom ga je daar niet iets mee doen’. Maar haren vond ik ook leuk, dus ging ik naar de kappersopleiding. Dat was het ook niet en uiteindelijk ben ik toch SPW 4 gaan doen aan het Vistacollege en dat paste perfect bij mij. Tja, had ik maar meteen naar mijn moeder geluisterd.”

Sinds eind september werkt Nina bij peuteropvang Heerlen. “In mijn examenjaar heb ik stagegelopen in peuteropvang Pino en dat beviel me erg goed. Uiteindelijk heb ik eerst nog in de kinderopvang gewerkt. Dat verzorgende vind ik ook wel leuk, maar liever draag ik mijn steentje bij aan de ontwikkeling van kinderen en help ik ze bij de voorbereiding op de basisschool. Ik word heel blij van die snoetjes en als ik dan te horen krijg ‘juf, ik heb je gemist’, dan smelt ik. Ik ben wel een gekke juf, ik hou ervan om grapjes te maken en uit te halen. Maar ik ben ook heel gedreven en nieuwsgierig. Dat was op de opleiding al zo. Ik was perfectionistisch en wilde alles weten.”

Zo wil Nina ook alles weten van Piramide, de methode waarmee in de Paddestoel wordt gewerkt. “Op dit moment ben ik me aan het inlezen, zodat ik binnenkort via e-learning met de cursus Piramide aan de slag kan gaan. Heel fijn ook dat ik alles wat ik leer, meteen in de praktijk kan brengen. Tijdens de opleiding SPW was ik erg geïnteresseerd in de ontwikkelingspsychologie van het kind.  Ik kan me voorstellen dat ik me daar in de toekomst meer in ga verdiepen, bijvoorbeeld in autisme. Of hoe je ermee om moet gaan als de ontwikkeling van een kindje anders verloopt en hoe je dan uitzoekt wat er aan de hand is en wat het kindje en zijn ouders nodig hebben.”

In haar vrije tijd speelt Nina jachthoorn in Jachthoorn- en Trompetterkorps Edelweiss en gitaar in een tirolerband. “Maar dat ligt nu helaas nog allemaal stil. Ik ben in Meijel geboren en getogen. Daar was ik lid van de schutterij en zo heb ik mijn vriend leren kennen. Mijn schoonfamilie is heel muzikaal. Mijn vriend en zijn vader spelen in het orkest van Andre Rieu en kunnen nu helaas ook niet optreden. Zelf heb ik ook al een half jaar niet gemusiceerd samen met mijn collega-muzikanten. Ik hoop dat dat snel weer kan, want ik mis het enorm.”

Wat gelukkig wel weer kan is met alle peuters in de peuteropvang zijn. “En gelukkig kan ik weer werken met al mijn collega’s. Zij inspireren mij en ik leer veel van ze. Ik ben nog aan het inwerken, dus alle hulp is welkom. En die krijg ik zowel van mijn collega’s als vanuit het centrale kantoor.”

Reageren is niet mogelijk