Heel veel liefde in één schotel

Deze bijna laatste ‘groe(n)te van de juf’ zit boordevol groente. De pan is bijna te klein. En deze groentelasagne was ook nog eens het vuurtje waarmee haar liefdesrelatie werd aangestoken. Kortom, de groe(n)te van juf Fabiënne.

Omdat haar eigen huis wordt verbouwd, kookt ze in de keuken van haar ouders. Creatieve oplossing! En iedereen mag mee-eten.
Champignons, paprika, ui, wortel, knoflook, courgette, je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in deze groentelasagne. Fabiënne snijdt en vertelt: “Het was aan het begin van onze relatie, ik had mijn echtgenoot net leren kennen en we hadden al een paar keer afgesproken. Hij was jarig en ik dacht, wat moet ik zo’n jongen nou cadeau doen? Koken vond ik altijd al leuk, dus ik gaf hem een etentje bij hem thuis cadeau. Ik maakte deze groentelasagne en hij vond het heerlijk. Zijn vader kwam op bezoek en zei: ‘wat ruikt het hier lekker!’ Mijn echtgenoot vertelde over het gerecht en mijn schoonvader adviseerde: ‘niet meer laten gaan!’ En dat is nu acht Jaar geleden.
Al vanaf haar twaalfde kookt Fabiënne met veel plezier. Op de middelbare school deed ik dat voor mijn ouders en broertje. Mijn ouders werkten allebei en ik was vaak al eerder thuis. Ik kook altijd vers, met veel verse groente. Zelfs op vakantie, in de caravan kook ik. Een caravan met een iets groter werkblad was dan ook een vereiste. Natuurlijk gaan we wel eens uit eten, maar het allerliefst maak ik zelf iets klaar. Of ik bak koekjes met mijn dochter Britt. Ja, ook op vakantie!”

De groente is ondertussen gesneden, ui en knoflook staan te pruttelen in de pan. Alleen dat al ruikt heerlijk. Dan de groente erbij en de pan is vol. “Ik kook altijd ruim, wat over is neemt mijn man mee naar zijn werk en dan zeggen zijn collega’s, ‘heb je weer die heerlijke lasagne bij je?!’
Na een half uur in de oven is de lasagne klaar. Het is nog geen etenstijd, maar een klein hapje gaat er wel al in, vindt Fabiënne’s moeder. Britt wil eigenlijk nog niks, maar neemt voor de foto toch een hapje. Uiteindelijk is haar hele bord leeg. ‘Omdat het zo lekker is’, vindt ze.
En ook wij mogen proeven…heerlijk…we zijn verliefd!

Wat je nodig hebt voor 6 personen:

1 rode paprika
1 ui
3 tenen knoflook
1 courgette
1 bakje champignons
2 blikken tomaten in blokjes
1 pond gehakt (kun je ook weglaten voor een vegetarische lasagne)
¾ pak spinazie à la crème
Italiaanse kruiden
Zout
Peper
Geraspte kaas (Fabiënne raspt die zelf van een stuk kaas)
Mozzarella

Hoe je het maakt:

Zet de oven aan op 200 graden
Ontdooi de spinazie
Snijd de ui klein, plet en snij de knoflook (of in de knoflookpers)
Snijd de paprika, courgette, champignons (schoonborstelen of vegen, niet wassen!)
Fruit de ui en knoflook in een beetje vloeibare bakboter met olijfolie.
Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul.
Gesneden groente in de pan en goed omscheppen.
Doe er wat zout en peper en een handjevol (naar smaak) Italiaanse kruiden bij.
Tomatenblokjes erbij en die goed opwarmen

Ovenschaal indien nodig beetje invetten bijvoorbeeld met olijfolie.
Begin met een laag groente- en gehaktmengels. Leg daarop de lasagnebladen maar laat die elkaar niet overlappen
Weer een groente- en gehaktlaag, lasagnebladen.
Dan een laagje spinazie, weer de lasagnebladen, nog een laag groente en gehakt.
Eventueel als je over hebt nog eens lasagnebladen, eindigen met groente en gehakt.
Verdeel de mozzarella over de schotel. Strooi de geraspte kaas eroverheen.
Half uur op 200 graden in de oven en smullen maar!

Reageren is niet mogelijk