Het beste paard van stal

Als we zeggen volte of halve volte, weten jullie dan om welke sport het gaat? En zeggen wij paardrijden, kunnen jullie dan de naam van een leidster noemen die regelmatig te vinden is in de manege?

We zullen het maar verklappen, dat is Anita Strüver. Als kind reed ze al, maar dat waren korte ritjes op de Brunssummerheide. “Je huurde het paard voor een half uur of uur en ging op dat paard de natuur in. Dat heb ik jaren gedaan. Maar toen verhuisden we voor het werk van mijn vader naar Susteren en heb ik heel lang niet gereden. Dat begon pas weer op het moment dat mijn eigen kinderen gingen paardrijden. Ik nam privéles. Ook toen ben ik weer gestopt, maar de drive om paard te rijden bleef. Nu rijden mijn kleindochters paard en ben ik meteen meegegaan. Ik krijg weer privéles en rijd twee keer in de week. Het paard waar ik op rijd, heet Djengo en is heel eigenwijs. In de eerste weken reed ik daarom aan de lijn. Het paard voelde mijn onzekerheid en ging gekke dingen doen. Maar nu, na een half jaar zit ik al veel zekerder in het zadel. We doen de draf, stappen, galop en ik moet onder andere op mijn houding letten, hoe ik mijn armen houd enzovoorts. Ook verzorg ik Djengo zelf, zadel hem op en doe het bit in. Zo krijg je meer contact met je paard. En het werkt, in het begin riep ik ‘m en kwam hij niet. Nu roep ik en gaat ie al klaarstaan.”

Wat het paardrijden voor haar conditie doet? Anita lacht: “Na het eerste ritje was ik heel erg moe. Na een rondje draf was ik buiten adem en na een ochtend rijden had ik spierpijn op plekken waar ik niet eens wist dat ik er spieren had. Paardrijden is lichamelijk heel intensief. Maar nu na een half jaar ben ik minder buiten adem en heb ik geen spierpijn meer. Het rijden gaat steeds beter en geeft me veel voldoening. Die twee momenten in de week zijn van mij, daar geniet ik van, ik maak mijn hoofd leeg, ben buiten bezig en ik ben in beweging. Dat is goed voor mijn lijf en voor mijn hoofd. Ik ben ook wel eens een tijdje naar de sportschool geweest, maar dat vond ik niet leuk. Paardrijden past bij mij, ik vind het leuk, dus houd ik het ook vol.”

Reageren is niet mogelijk