Het roer om: van opticien tot peuterleidster

Petra Frissen was opticien. In haar vrije tijd zat ze in de jeugdcommissie van de Heerlense carnavalsvereniging de Winkbülle, zette er jaren geleden een musical op, zocht kinderen uit voor de verschillende rollen en leerde de tachtig acteurs en actrices hun tekst en rol. “Een leuke uitdaging. Ik vroeg me bij iedere musical weer af hoe ik de kinderen het best en snelst iets kon aanleren. Met name de musical was de aanleiding om me meer in kinderen en dan vooral het heel jonge kind te verdiepen. Uiteindelijk ben ik via thuisstudie Sociaal Pedagogisch werk niveau 4 gaan doen.”

Als opticien had Petra alles binnen haar vakgebied wel gezien, vond ze. “Toch duurde het nog even voordat ik uit die comfortzone durfde te stappen. Maar op m’n 48ste heb ik de stap gemaakt en ben ik SPW 4 gaan doen via de LOI. Ik liep stage bij de kinderopvang. In mei behaalde ik mijn diploma en in juni zei ik mijn baan in de optiek op. Ik stuurde een open sollicitatie naar Peuterspeelzaalwerk Heerlen en sinds het nieuwe schooljaar werk ik in de zalen Pino en de Belhameltjes.”
Het was overigens geen verrassing voor haar collega’s dat Petra het roer omgooide. “Ze voelden het wel aankomen. Ook thuis vonden ze het niet vreemd. Onze kinderen zijn volwassen en het huis uit, maar voor mijn echtgenoot en ook voor mijzelf was het wel even wennen dat mijn dagen er tijdens de fulltime studie heel anders uitzagen; met de neus in de boeken, stage, studieopdrachten maken, maar ik heb geen moment spijt gehad!”
Ondertussen is Petra in september weer met een nieuwe studie gestart, hbo-pedagogiek aan de Fontys Hogeschool in Sittard. “Deeltijd, maar omdat ik nu daarnaast werk in de peuteropvang wel wat pittiger dan de vorige studie. Waarom pedagogiek? Omdat ik geïnteresseerd ben in de motivatie en gedachtegang van kinderen. Waarom reageren ze zoals ze reageren? Ook wil ik ouders daar waar nodig beter ondersteunen bij de opvoeding en mijn kennis over de pedagogische visie van de organisatie vergroten.”

De carnavalsvereniging heeft ze ondertussen vaarwel gezegd. “Die musical begeleiden was een baan op zich. Wel een heel leuke baan, maar toen ik weer ging studeren, moest ik kiezen. Zelfs mijn overige hobby’s als koken voor familie en vrienden staan door de studie op een wat lager pitje. Ook heb ik vroeger altijd gitaar gespeeld, maar dát zou ik op den duur wel weer eens op willen pakken. Zou leuk zijn om voor de peutergroep te staan met m’n gitaar. Zit in mijn achterhoofd,” lacht Petra, “wie weet!”
Vooralsnog heeft de peuterleidster het druk genoeg met de studie. “Maar ook in mijn werk leer ik ontzettend veel. Ik was bijvoorbeeld nog niet bekend met de methodes Speelplezier en Piramide waarmee binnen PWH wordt gewerkt. Methodes waarmee we de ontwikkeling van de peuters volgen en stimuleren. In de peuterleeftijd gebeurt heel veel. Dat vind ik erg interessant, maar ook ik wil de peuters in die ontwikkeling zo goed mogelijk begeleiden en ondersteunen en ze een veilige omgeving bieden waarin ze zich kúnnen ontwikkelen. Een verantwoordelijke taak en ik denk daarom, dat je als peuterleidster nooit bent uitgeleerd!”

Reageren is niet mogelijk