‘Ieder kind heeft het vermogen om zich te ontwikkelen’

Danielle Heuts heeft vele jaren ervaring in de kinder- en peuteropvang.  Sinds januari  werkt ze bij Peuteropvang Heerlen. Voornamelijk in Pino, maar ze vervangt ook in andere groepen. “Werken op andere locaties werkt inspirerend. Je maakt kennis met andere collega’s en hun werkwijzen en visie.”

Danielle werkte zo’n vijftien jaar in de kinderopvang, waarvan de laatste jaren als teamleidster. “Dat laatste hield vooral kantoorwerkzaamheden in en ik zit het liefste tussen de kinderen. Dus ben ik me gaan oriënteren. Zo kwam ik bij peuteropvang Voerendaal terecht. Samen met collega Ninouk heb ik daar de aanleg van de natuurspeelplaats en de verbouwing van de locatie meegemaakt. Met veel plezier heb ik de kindjes van Ubachsberg opgevangen en begeleid.”

Uitdaging
“Ook bij POVH heb ik fijne collega’s. Het managementteam staat open voor vragen en ideeën. Er is altijd een luisterend oor. Het is goed denk ik om af en toe uit de vertrouwde werkwijze te stappen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik kijk nu met een frisse blik naar mezelf, naar de peuters en naar de werkwijze in de locatie en mijn plek daarin. De peuters veiligheid en vertrouwen bieden staat voorop. Daarnaast is het iedere keer weer een uitdaging om peuters de juiste begeleiding te bieden. Ieder kind heeft het vermogen om zich te ontwikkelen. En er is vaak zoveel meer te bereiken met de juiste aandacht en begeleiding. Zoals die peuter die niet speelde en alleen maar op een stoeltje zat met twee knuffels onder haar armen geklemd. Ik ben met een andere knuffel naast het kindje gaan zitten spelen. Daarna heb ik een stapje teruggedaan, om te kijken wat het kindje zou doen. Niet veel later zat ze zelf ook te spelen. En als kinderen spelen, ontwikkelen ze zich!”

Actie en rust
Een dag heeft te weinig uren, vindt Danielle. “Ik sport graag en wandel veel. Maar daarnaast lees of netflix ik ook graag. Die afwisseling van actie en rust vind ik fijn. Ook ondernemen we graag activiteiten als gezin. Dat kan iets kleins zijn als samen barbecueën, of iets groots als een roadtrip door Canada. Dat laatste hebben we jaren geleden gedaan. Zo’n reis door die indrukwekkende natuur brengt je als gezin heel dicht bij elkaar.”

Nieuwsgierig
De toekomst bij POVH ziet Danielle met vertrouwen en vooral nieuwsgierig tegemoet. “Er is veel ruimte om te groeien bij POVH en daar sta ik open voor. Want ik wil me graag blijven ontwikkelen. Daarnaast hoop ik dat na de zomervakantie binnen de coronamaatregelen er de mogelijkheid weer is dat ouders in het lokaal kunnen komen. Ik mis die kleine gesprekjes. De belangrijkste info wordt nu wel aan de voordeur gedeeld. Maar even dat privégesprekje over het gedrag of de ontwikkeling van de peuter, dat alleen voor die ene ouder is bedoeld, dat schiet er nu bij in. Die gesprekjes vind ik belangrijk!”

Reageren is niet mogelijk