Ik ben (juf) Snuf

Hallo, ik ben konijn Snuf en ik woon in de peuteropvang. Ik weet veel, ik kan veel en ik maak veel mee. Opschepper ben ik hè?! Maar echt, afgelopen zomer ben ik met één van de juffen mee op vakantie geweest naar Spanje. En vorige week nog zat ik in het theater!
Soms gaat er ook wel eens iets fout, lukt er iets niet, doe ik domme dingen, of zeg ik iets geks, of ben ik een kluns. Dat vinden peuters leuk, dan helpen ze me en daar word ik blij van!

In veel zalen van Peuteropvang Heerlen en Voerendaal word ik gebruikt bij de Voor- en Vroegschoolse educatie. Hele mond vol. Maar het betekent dat er extra aandacht en ondersteuning is voor peuters met een (taal)achterstand. Door ze te helpen bij hun taalontwikkeling worden ze beter voorbereid op de basisschool. Mooi toch? Ik leer er zelf ook heel veel van. En, ik help bij het uitleggen van het thema. Ook laat ik spelenderwijs zien wat de peuters bijvoorbeeld in de verschillende hoeken zoals de kunsthoek en keukenhoek met het thema kunnen doen. Als het thema ‘eten en drinken’ is, ga ik iets lekkers koken. Dat kan ik heel goed, maarrrr, vaak gaat er iets mis. Peuters zeggen het nog niet zo heel veel tegen elkáár, maar tegen mij zeggen ze het wel als ik iets fout doe. Ze zeggen het ook als ik juist iets goed doe. Soms vind ik iets heel moeilijk of durf ik dingen niet. En dan zijn er altijd wel kinderen die me willen helpen. Lief hè? Zelfs de meest verlegen peuter durft op een gegeven moment een praatje met me te maken. En dat is heel goed, want door veel met elkaar te praten, leer je nieuwe woorden.

En weet je wat ook leuk is? Ik mag altijd overal met mijn neus bij. Gaan de peuters fruit eten, zit ik in mijn eigen stoeltje aan tafel. Ook nemen de peuters me mee als ze binnen of buiten gaan spelen en aan het eind van de middag leggen ze me lekker in bed. De volgende ochtend zit ik alweer op de groep te wachten. Eigenlijk ben ik ook een soort juf. Juf Snuf, dat rijmt. Samen met de leidster geef ik kleine lesjes. Dat hebben de peuters niet in de gaten, dat gaat spelenderwijs. Want ik ben een lief en zacht knuffelkonijn. Soms een beetje onhandig, maar altijd heel erg lief. De peuters zijn dol op me en ik ben gek op de peuters!

Reageren is niet mogelijk