‘Ik ben nog altijd niet uitgeleerd’

Twee jaar werkt Kim Brugmans nu bij Peuterspeelzaalwerk Heerlen. Jaren waarin wel duidelijk is geworden dat Kim enthousiast is en altijd in voor actie en een geintje. Zo ook deze middag. “Zal ik op de kop gaan hangen voor de foto?” Het was misschien een grapje, maar uiteindelijk voegt ze de daad bij het woord.

Kim deed de opleiding helpende zorg en welzijn en liep onder andere stage in een verzorgingshuis en in de peuterspeelzalen Pip en de Bijtjes. “In het verzorgingshuis vond ik het wel leuk, maar in de beide peuterspeelzalen had ik een super tijd. Leuk werk, heel fijne collega’s. En ik ben gek op kinderen, dus wist meteen: dit is het.”
Uiteindelijk deed Kim ook nog de opleiding Pedagogisch Werk niveau 3 en 4 en werkt ze nu als vaste kracht in peuterspeelzaal Ienie Mienie 2 en de Belhameltjes en vervangt ze daar waar nodig. “En ik heb onlangs mijn Nederlands behaald!” meldt ze heel trots, “dat zat er al bij niveau 4 bij, maar bij PWH willen ze graag dat je nog een apart certificaat behaalt. Heel blij dat ik het heb. Ik ontwikkel me graag verder, leer graag iets bij en doe graag weer nieuwe ideeën op. Nee, ik ben nog niet uitgeleerd. Zat laatst nog te denken aan een vervolgstudie of cursus, maar ben er nog niet helemaal uit,” lacht kim geheimzinnig.

Kim deed onder andere de cursus voor beweegcoördinator. “Bewegen vind ik heel belangrijk. Niet alleen in de peuterspeelzaal, maar ook voor mezelf. Ik sport twee keer in de week en wil daar graag drie keer van maken. Maar ook voor peuters is bewegen zo belangrijk. Dat hebben we tijdens de cursus opnieuw gehoord. We kregen ook heel veel nieuwe ideeën aangereikt, die ik al heb gebruikt tijdens de beweegles die ik eens per week in Ienie Mienie 2 aan de 2-jairge peuters geef. We waren al veel met bewegen bezig, maar nu, na de cursus, zijn we er veel bewuster mee bezig en ook op ieder moment van de dag. We worden ook creatiever. Zo noemen we aan het begin van de dag de namen van de peuters op en rollen we ondertussen in de kring de bal naar elkaar toe. Om maar eens een voorbeeld te noemen.”

Werken met peuters vindt Kim geweldig. “Als je ziet hoe snel peuters zich ontwikkelen. Zo mooi dat je daar als leidster een bijdrage aan mag leveren. Maar je kunt ook zo ontzettend met ze lachen. Zo was de glazenwasser in, destijds nog peuterspeelzaal Liegebeest, de ramen aan het lappen toen één van de peuters riep: ‘Kijk daar, wat een lekker ding’.”

Reageren is niet mogelijk