‘Ik geniet van mijn werk!’

Hoe die sproeten op haar wangen komen. Of ze  die erop plakt, wilde een peuter weten. “Dit is nou precies de reden waarom ik graag met kinderen werk,” weet Lydia Noteborn, “ze zijn onbevangen en zeggen alles wat in hen opkomt.”

Sinds oktober is Lydia werkzaam bij peuteropvang Heerlen. Voor die tijd werkte ze acht jaar in Duitsland in een Kita. Dat is de afkorting voor Kindertagesstätte, de Duitse benaming voor kinderdagverblijf. “De kinderen komen daar vanaf hun tweede tot zesde levensjaar. Daarna gaan ze naar de basisschool. De Kita waar ik werkte was te vergelijken met het medisch kinderdagverblijf van hier.”

Pino en Puk
Lydia werd geboren in Hulsberg en groeide daar ook op. Tegenwoordig woont ze in Schimmert. “Na de middelbare school ging ik de mbo-opleiding onderwijsassistente doen en later hbo-pedagogiek. Ondertussen heb ik zelf een dochtertje van tweeëneenhalf en geniet ik niet alleen op mijn werk, maar ook thuis van een peuter.”
Bij Pino en Puk werkt ze en dat bevalt heel goed. “Beide locaties hebben een leuk team waarin ik me heel welkom en thuis voel. Een vaste plek zou op den duur wel fijn zijn, omdat je dan beter en sneller een band kunt opbouwen met de peuters en hun ouders.”

Woordkaarten
Peuters zijn speels en onbevangen, weet Lydia. “Ze leren heel veel in een relatief korte tijd. Vooral de taalontwikkeling is heel interessant. We werken bij Pino met woordkaarten. Peuters leren welk woord bij welk plaatje hoort. Dat een schoen, trui en broek bij kleding hoort. Samen kleden we bijvoorbeeld de pop aan en benoemen de kledingstukken.Spelenderwijs leren de peuters alles wat ze zien te benoemen.”
Zelf is Lydia ook heel leergierig. “Ik ben nog niet zo bekend met VVE en de methodes die daarbij horen. Dus daar ga ik mee aan de slag. VVE-Thuis heb ik nog niet gehad, ik heb wel de e-learning van Piramide al afgerond. Hopelijk komen daar binnenkort de fysieke lessen bij.”

Genieten
Lydia is sportief. In het verleden deed ze aan vechtsporten als kungfu, danste ze veel en deed ze aan piloxing, een vorm van boksen en pilates. “Dat laatste wil ik binnenkort weer oppakken. Maar voor nu gaat al mijn tijd aandacht op aan mijn werk en gezin. Ik plan mijn toekomst niet. Ik laat alles komen zoals het komt. Het zou wel fijn zijn als ik op een of andere manier kan doorgroeien binnen de organisatie. Maar dat is voor later. Nu wil ik eerst de organisatie en de werkwijze goed leren kennen. En genieten van mijn werk tussen de peuters.”

Reageren is niet mogelijk