‘Ik geniet van wat ik nu heb en dat is heel veel’

Met de woorden ‘samen spelen, samen delen’ zet Milou Janssen de peuters van ’t Kempke ‘aan het werk’. “Heel toevallig dat ik dit nu zeg,” weet de peuterjuf, “maar, ik vind het wel heel belangrijk dat kinderen leren goed met elkaar om te gaan.”

Milou is de mama van Fenn, baasje van labradoodle Puck en sinds kort werkt ze bij peuteropvang Heerlen, locatie ’t Kempke. Ze studeerde pedagogiek aan Fontys Hogeschool en behaalde in juni 2021 haar diploma. Drie maanden later werd haar zoontje geboren. “Hoogzwanger schreef ik mijn scriptie en het is gelukt. Ben ik best trots op.”

Tijdens de studie pedagogiek lag de nadruk vooral op jeugdzorg. Dat vond Milou wel interessant, maar daar lag niet haar interesse.  “Ik wilde met jonge kinderen werken. Al heel jong vond ik baby’s en peuters leuk. Ik ben de oudste van vier kinderen en heb de opvoeding en verzorging heel bewust meegemaakt, mocht ook altijd helpen. Wel leerde ik tijdens de studie veel over de ontwikkeling van kinderen. Die kennis kan ik nu goed gebruiken.”

Ze is een rustige juf, weet Milou. “Ik ben ook heel open, vertel over mezelf, ook aan de peuters. Bijvoorbeeld dat ik een kindje heb en een hond. Dat vinden peuters leuk om te horen. Peuters vind ik heerlijk, zo onbevangen. Ze zijn vooral zichzelf, zijn eerlijk en hebben nog geen idee wat er in de wereld speelt. Ze genieten van de kleine dingen die om hen heen gebeuren. Daar kunnen wij volwassenen nog iets van leren.”

Samen spelen en goed met elkaar omgaan vindt Milou dus belangrijk. “Je mag er bij peuters nog niet te veel van verwachten, maar je kunt ze er wel op wijzen. Bijvoorbeeld als ze met dezelfde auto willen spelen en daarover ruziën. Hoe los je dat samen op? Dat vind ik belangrijk, om dat op het niveau van de peuter te doen en ze dat mee te geven voor de basisschool en voor de rest van hun leven.”

Milou’s zoontje is ondertussen tien maanden en naast haar werk en gezin blijft er niet veel tijd over voor hobby’s. “Vroeger deed ik van alles, onder andere turnen en atletiek.  Tegenwoordig trek er graag op uit met Fenn.”

Ook in de organisatie zit Milou niet stil. “Op dit moment doe ik de cursus Piramide. Ik weet dat die eerste vier jaar heel belangrijk zijn in de ontwikkeling van een kind. Daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren. Ik geniet van de peuters en het contact met de ouders en met mijn collega’s. Verder laat ik alles op me afkomen. Het leven kun je niet plannen, ik geniet van wat ik nu heb en dat is heel veel!”

Reageren is niet mogelijk