‘Ik had ruwe wangen van het kussen’

               
Zoeken naar het juiste huisnummer is niet nodig. De gevel van hun woning is omgetoverd tot kasteel. De komende tijd moet familie van Zundert twee voordeuren door om binnen te komen. Maar niemand die klaagt, het gezin vindt het geweldig. Enkele jaren geleden waren vader en oudste zoon het middelpunt van de Jong Böck Nieuw Einde. Dit jaar zwaaien Amanda I (36) en Naylan I (9) er de scepter. Ja, jullie zien het goed, deze prinses is juf bij PWH!

“Laatst riep een kindje: juf Amanda!,” vertelt de kersverse prinses, “Zei een andere peuter, dit is niet júf Amanda, dit is prinsés Amanda. Geweldig vind ik dat. Ik heb altijd al graag eens prinses van de carnavalsvereniging willen zijn. Maar vroeger werden er alleen prinsen aangewezen. Gelukkig is dat tegenwoordig anders!”
Al vanaf september weten Amanda en Naylan dat zij met carnaval de baas zijn van het rijk van de Jong Böck. Met de geheimhouding had Naylan niet zo’n moeite. Amanda iets meer. “Mama was ook erg zenuwachtig tijdens de uitroeping,” verklapt Naylan, “ik verheugde me alleen maar heel erg.” “Ben de dag van de proclamatie drie keer van de zoldertrap gevallen,” lacht Amanda, “gelukkig geen verwondingen. We moesten ons verstoppen in een witte kist en tijdens het draaien van het nummer ‘We will rock you’ kwamen we tevoorschijn. Naylan kreeg zijn muts en ik mijn kroontje. En de scepter natuurlijk, die ik niet kwijt mag raken, want dat kost me een vat bier.”

Prinses en jeugdprins hebben al vele drukke dagen achter de rug. Menige medaille hebben ze omgehangen. En dan is het echte feest nog niet eens begonnen. “Ja, dat gaat heftig worden,” weet Amanda, “we bezoeken scholen en andere verenigingen. Ook gaan we naar basisschool de Schakel en peuterspeelzaal Puk, daar verheug ik me erg op.”   Verder zijn er recepties, kindermiddagen, optochten en een bezoek aan verzorgingscentrum Vogelsanck waar de oma van Amanda woont. “O ja en het pyjamabal,’ herinnert Amanda zich. “Mag ik daar ook naar toe?” vraag Naylan enthousiast. Dat is natuurlijk wel de bedoeling. De mededeling dat hij dan zijn prinsenpak aan moet, stelt lichtelijk teleur, maar niet voor lang, want jeugdprins ben je maar eens in je leven, weet hij. En Naylan geniet van zijn moment. “Vooral onze eigen receptie vond ik heel leuk.” “Dat zal wel,” lacht zijn moeder, “je kreeg heel veel cadeautjes, geld en snoep.” Zijn moeder herinnert zich de receptie om een andere reden “Ik had na afloop ruwe wangen van het kussen.”
Het moge duidelijk zijn, Amanda I en Naylan I genieten al volop en ze verheugen zich op de drie of meer dolle dagen. “Mijn jurk hangt al klaar. Ja echt, juf Amanda in een jurk,” lacht Amanda, “en verder laten we alles op ons afkomen. En hebben we last van vermoeide ogen, heeft mijn oma dé gouden tip, gewoon twee koude lepels tegen je ogen houden.”
Die tip knopen we allemáál in onze oren!

Reageren is niet mogelijk