‘Ik heb best veel dromen’

Ze liep stage op een basisschool, in de kinderopvang en bij Peuteropvang Heerlen. Na Klein Duimpje is nu Pinokkio als stageplek aan de beurt. Jodi Hendriksen (20) weet het zeker. “Dit is de organisatie waar ik graag als vaste kracht zou willen werken.”

De ouders nemen afscheid, de logopediste is in één van de lokalen aan het werk, sint en piet dwalen door het gebouw, er wordt geknutseld, gespeeld, af en toe gehuild, getroost, Jodi geniet van alles wat de peuteropvang te bieden heeft. Ze doet de opleiding pedagogisch medewerker 3 en zit nu het derde jaar. “Hierna ga ik nog niveau 4 doen. Dan heb ik toch wat meer bevoegdheden. Nu ligt vooral de nadruk op observeren en als ik dat extra jaar doe, mag ik ook een mentorkindje begeleiden en meer administratieve dingen doen.”
Het was altijd al haar droom om met kinderen te werken. “Ik heb zelf drie oudere broers, maar had wel een jonger buurmeisje en jongen. Dus ging ik daar spelen. Ik verzon van alles om te doen en die twee vonden dat geweldig. Hun moeder ook. Maar ook thuis speelde ik schooltje, nam ik de poppen en beren een dictee af, precies zoals de lerares dat op school deed. Nu ik hier bij de peuters stageloop, weet ik dat dit mijn plek is. Peuters zijn nog bezig alles te ontdekken en ik doe niets liever dan ze daarbij helpen.”

Of met het afronden van de opleiding dan ook meteen het einddoel is behaald? Jodi lacht: “Nee, ik heb best veel dromen. Of ik ze allemaal waar kan maken, zie ik nog wel. Mijn droom is om ooit een eigen kinderopvang op te zetten en mijn vriend wil heel graag in België wonen. Dan zou een cursus Frans wel handig zijn. Maar visagie vind ik ook leuk. Ik heb al heel wat meisjes opgemaakt voor hun gala en krijg daar nog steeds leuke reacties op. Vroeger zeiden ze altijd tegen me, jij wordt schoonheidsspecialiste. Maar nu ik met kinderen werk, denk ik, wel leuk, maar voor erbij.”
Hoe ze zichzelf als juf omschrijft? “Ik speel mee, ben een knuffeljuf, kan ook wel consequent zijn, maar als ik echt door moet pakken vind ik dat soms wel moeilijk. Gelukkig krijg ik goede begeleiding. In Klein Duimpje al en hier in Pinokkio ook. De leidsters zijn heel lief en betrekken me overal bij. En ik vind het heel leuk om me overal in te verdiepen. Is er een nieuw thema, zoek ik op Pinterest naar leuke werkjes. Ook het voorbeeldspel vind ik erg leuk om te doen. Vooral om te zien hoeveel plezier peuters eraan beleven en hoe ze het later naspelen in de huishoek. Daar geniet ik van.”

Nog een paar maanden en Jodi is officieel pedagogisch medewerker en wil ze solliciteren bij peuteropvang Heerlen. “Graag zou ik de cursus beweegcoördinator doen. Ik zag laatst de foto’s van de gecertificeerde leidsters en dacht ‘daar wil ik tussen staan’. Ook de cursus Speelplezier staat op mijn to do lijst. Ik geniet van alles wat bij dit werk hoort. Maar het allerfijnst vind ik dat je als juf kinderen iets aanreikt, ze iets meegeeft waar ze iets aan hebben voor hun verdere leven. Dat is goud waard!”

Reageren is niet mogelijk