‘Ik heb het gevoel dat ik hier al jaren werk’

Net zoals we in Heerlen twee peuters volgen tijdens hun carrière in de peuteropvang, gaan we in Voerendaal en Heerlen juf Denise Amato (30) in de spotlight zetten. Ze werkt sinds de herfstvakantie in de peuterspeelzalen ’t Bengeltje in Ransdaal en de Paddestoel in Hoensbroek. Ook vervangt ze in andere zalen. Een jaar lang volgen we deze nieuwe juf op de voet, want we willen alles van haar weten. Nou ja, bijna alles. Wie is Denise, waar komt ze vandaan, wat zijn haar plannen. “Leuk,” is haar eerste reactie, “en een beetje spannend.”

Denise is geboren en getogen in Gulpen. Ze deed de opleiding Sociaal Agogisch Werk aan het ROC Leeuwenborgh in Maastricht. “Die is vergelijkbaar met de opleiding tot pedagogisch medewerker,” verduidelijkt Denise, “Ik heb de studie afgerond, kreeg in die periode mijn eerste kindje en heb een tijdlang op verschillende plekken gewerkt. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om een peutergroep te starten in een asielzoekerscentrum in Duitsland. Ik ben daar eerst gaan inventariseren; waar is behoefte aan? Dat bleek in eerste instantie vooral kleding te zijn. Er was een klein lokaal waarin we de peuteropvang konden vestigen. Ik ben naast kleding ook speelgoed gaan inzamelen, blokken, lego, puzzels. Omdat de peuters maar heel kort in het asielzoekerscentrum waren, konden we niet met programma’s werken. Maar we waren bezig met de kinderen, ze leerden woordjes, hadden structuur. Een mooi avontuur, dat helaas stopte omdat er geen geld meer was voor het project.”
Denise kreeg haar tweede kindje en zorgde een tijdje thuis voor haar zoontje nu 6 en dochtertje van 7 maanden. Sinds enkele weken is ze werkzaam bij Peuteropvang Voerendaal en Heerlen. “Hoewel het even wennen is en kijken hoe het eraan toe gaat in de peuteropvang, bevalt het me nu al heel goed.”

Klik
Al van jongs af aan is er die klik met kinderen, weet Denise. “Een bepaalde aantrekkingskracht is dat denk ik, kinderen voelen zich al snel bij me op hun gemak. Ik paste altijd overal op. Later kwam daar die uitdaging bij om ze iets te leren en ging ik de opleiding doen. Kinderen hebben structuur nodig, dat merk ik iedere dag. Ook is het leuk om de peuters nieuwe dingen te leren, zoals laatst, pepernoten bakken. Geweldig om te zien dat ze plezier hebben. Peuters hebben overigens overal wel plezier in, ligt er natuurlijk ook aan hoe jij als juf iets overbrengt. Ik ben gek op hun praatjes en fantasie. Een van de peuters had bijvoorbeeld een platte pepernoot gemaakt en noemde het een pepernootpannenkoek. Daar geniet ik van.”
In haar vrije tijd is Denise vooral moeder. “Dat is mijn hobby,” lacht ze. Mijn kinderen zijn nog jong en vooral mijn dochtertje heeft nog veel verzorging nodig. Maar ik ben ook voetbal mama. De oudste voetbalt, net zoals zijn papa en ik sta langs de lijn. Daar ontmoet ik andere voetbalmama’s en zo is er al een gezellige vriendinnenclub ontstaan.”

Vliegende keep
Binnen het peuterspeelzaalwerk is Denise op woensdag vooral vliegende keep. Ze vervangt daar waar nodig en heeft op die manier al verschillende peuterspeelzalen gezien. “Ik ontmoet leuke collega’s, ik voel me overal meteen welkom. Alsof ik al jaren bij Peuteropvang Heerlen en Voerendaal werk. Ook qua werk ben ik op mijn plek. Als stagiaire had ik al kennis gemaakt met de methode Speelplezier en de thema’s. Wat ik als stagiaire nog niet hoefde was de administratie bijhouden. Dat komt er nu natuurlijk ook bij.”
Op den duur wil Denise weer een studie oppakken. “Misschien pedagogiek. Ik sta overal open voor. Maar eerst wil ik de organisatie, de zalen waar ik in werk, de peuters, collega’s en ouders beter leren kennen.”

Over een tijdje spreken we Denise weer en horen we hoe het haar tijdens de feestdagen en de eerste dagen in het nieuwe jaar is vergaan.

Reageren is niet mogelijk