‘Ik heb mijn droombaan!’

Het enthousiasme spat van haar af. Vooral als het over haar werk in de peuteropvang gaat. Senna Pelzer (20) liep vorig jaar nog stage in ’t Baanbengelke en behaalde Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) niveau 3. Tegenwoordig werkt ze in Mienie Beestje en binnenkort heeft ze niveau 4 op zak. Het kwam haar allemaal niet aanwaaien. Senna: “Soms is het heel druk in haar hoofd. Daarom ben ik dubbel trots op wat ik nu al bereikt heb.”

En dan gaat het niet alleen om opleiding en werk. Ook privé staat er van alles op stapel. Senna gaat binnenkort samenwonen met haar vriend en hun Franse buldog Sjef. “Gelukkig is mijn vriend ook gek op kinderen, want een groot deel van mijn vrije tijd breng ik door met mijn neefjes en nichtjes. Ik ga graag iets met ze ondernemen. Sowieso is mijn familie heel belangrijk voor me. Maar kinderen hebben altijd al mijn leven bepaald. Op de basisschool ging ik met de kleuters spelen. Vanaf mijn zestiende heb ik oppaskinderen. Logisch dus dat ik SPW wilde gaan doen. Op de basisschool dachten ze dat de praktijkschool beter voor me was. Maar ik wilde naar het vmbo, want die had ik als vooropleiding nodig. Mijn ouders stonden achter me, hebben me altijd gesteund en ik ben naar het Herlecollege gegaan. Het kostte me meer moeite, ik moest meer plannen, maar ik heb ervoor geknokt. En het is gelukt. Hier zit ik nu. Ik heb mijn droombaan en ben hier helemaal op mijn plek.”

Senna is niet alleen een enthousiaste juf die van grapjes houdt. “Ik ben een sociale juf, ook naar de ouders toe. Maar ook liefdevol en knuffelig met de peuters.  Maar ik houd ook erg van gek doen. Als ik merk dat peuters dat enthousiasme niet zo fijn vinden, pas ik me aan. Het is zo mooi om te zien hoe peuters zich ontwikkelen. Dat ze leren omschrijven wat ze zien, horen en voelen. Dat zie je als juf vooral na het voorbeeldspel. Je biedt ze nieuwe woorden aan. Later zie je dat ze die woorden in hun eigen spel gebruiken en dat ze begrijpen waar het over gaat. Je ziet de kinderen groeien en zelfverzekerder worden.”

Zelf ging Senna ook naar de peuterspeelzaal. “Ik zat bij juf Francis in peuterspeelzaal Pinokkio. Laatst kwam ze haar kleinzoon ophalen in Mienie Beestje en zag ze mij daar voor de groep. Ze herkende me meteen!”
In april levert Senna haar eindopdracht in. “En in juli heb ik mijn diploma niveau 4. Misschien wil ik later nog cursussen doen over ADHD en dyslexie. Ik bekijk alles van dag tot dag, maar je weet nooit wat het leven je verder nog gaat bieden.”

Reageren is niet mogelijk