‘Hopelijk denken ouders: Peuteropvang? Dat wil ik ook voor mijn kind!’

Hoe lang ze al bij peuteropvang Heerlen werkt? “Al heel lang”, lacht Hanny Mordant (61), leidster in ’t Baanbengelke. “Maar ik deed eigenlijk de opleiding Ziekenverzorging.”

Hanny werd geboren en getogen in Maastricht. Ze ging al jong het huis uit om in Sittard de opleiding te gaan volgen en daar ging ze tijdens haar studie ook wonen. “Na de opleiding ben ik in Heerlen in de Verpleegklinieken gaan werken, maar toen ik zwanger was van onze eerste stopte ik. Later ben ik als oproepkracht weer aan de slag gegaan, maar op een gegeven moment werkte ik ieder weekend. Dat vond ik niet prettig met een gezin met twee jonge kinderen. Mijn echtgenoot zat destijds in het bestuur van het peuterspeelzaalwerk en wist dat ze er nog vrijwilligers zochten. Tien jaar heb ik als vrijwilliger in ’t Kempke gewerkt. Het gaf mij veel voldoening om met de peuters te werken en te zorgen dat zij een fijne tijd in de peuterspeelzaal hadden. In 2001 volgde ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk niveau 3. Na het behalen van het diploma ben ik in 2002 als betaalde kracht aan de slag gegaan. Zoals vele leidsters heb ik later ook SPW 4 gedaan. Als ik daar nu aan terugdenk weet ik dat ik er thuis (te) veel mee bezig was. Ik zou en moest het halen. Vooral rekenen was lastig. Pi, worteltrekken, ik had geen idee. Je kunt dat allemaal wel willen, maar als je al in geen jaren in de schoolbanken hebt gezeten, gaat dat niet meer zo snel. Maar ik ben geslaagd en dat was een hele overwinning.”

Naast leidster is Hanny ook lid van het team Werving. “Vanuit het consultatiebureau krijgen we de adressen van gezinnen met peuters die extra aandacht bij de ontwikkeling kunnen gebruiken. We maken een afspraak en bezoeken de mensen thuis. In dat gesprek vertel ik iets over de peuteropvang, wat we doen en waarom het belangrijk is dat een peuter naar de peuteropvang gaat. Ik probeer tijdens het huisbezoek aan te geven dat wij spelenderwijs het kind allerlei belangrijke vaardigheden aanleren, zoals jas en sokken aan- en uittrekken, dat we samen aan tafel gaan, dat kinderen leren delen en samen te spelen. En vooral dat we met taal bezig zijn en dat wij de kinderen in hun ontwikkeling volgen. De keuze ligt uiteindelijk bij de ouders. Maar ik hoop natuurlijk dat ouders na mijn praatje denken, ‘dat wil ik ook voor mijn kind’. Tegen ouders zeg ik altijd dat ze gerust kunnen gaan kijken in de zaal van hun keuze. Maak een afspraak, loop eens binnen en maak kennis. En bezoek onze website. Hier kun je alles vinden over ons werk en de organisatie.”

Het is Hanny’s missie om de peuters veiligheid te bieden. “En dat de kinderen weten, ik mag er zijn, ik word gerespecteerd. Vanuit de ervaringen door de jaren heen heb ik voelsprieten ontwikkeld voor kinderen, waarmee iets aan de hand is. Dat zijn de peuters waar ik net wat meer op let. Ook schakel ik collega’s, de VVE-coach of de zorgmanager in, zodat we samen kunnen constateren wat er aan de hand is en naar de juiste oplossing voor het kind kunnen zoeken. Want het is zo belangrijk dat een peuter sociaal en emotioneel goed functioneert en lekker in z’n vel zit. Daar zet ik me voor in. Ook hoop ik dat de peuteropvang in de toekomst onderdeel van de basisschool zal worden en dat alle kinderen de kans krijgen om spelenderwijs verschillende vaardigheden te leren. In de peuteropvang wordt een stevige basis gelegd voor het verdere leven. Mijn hart ligt bij dit werk. Ik geniet van de peuters, ze staan open voor alles. Ze houden me jong!”

Reageren is niet mogelijk