‘Ik leer Nederlands via mijn zoontje’

In januari 2016 kwam Suliman (3) voor het eerst naar peuterspeelzaal ’t Zonnetje in het Heerlense AZC (asielzoekerscentrum Heerlen). “Ik vond het in het begin moeilijk om hem los te laten”, weet zijn moeder Mawahib Tagod, “we hadden tot dan toe alles samen gedaan. Hij was altijd bij mij. Maar kijk eens wat Suliman hier allemaal heeft geleerd. En ik leer nu het Nederlands van hém!”

Mawahib Tagod kwam in 2015 vanuit Darfur (Sudan) naar Nederland. Het gezin verbleef in AZC’s in Ter Apel, Katwijk, Wageningen en Arnhem voordat ze naar Heerlen kwamen. Onlangs kreeg het gezin de verblijfsstatus en zullen moeder, twee dochters en Suliman verhuizen naar Breda, waar ze een eengezinswoning kregen toegewezen. “In het Asielzoekerscentrum in Katwijk was ook wel een crèche, maar die was alleen voor kinderen van gezinnen die de procedure voor de verblijfsvergunning al waren gestart. Onze procedure startte in Arnhem, vlak voordat we naar Heerlen kwamen.”
Toen Mawahib hoorde van de peuterspeelzaal in het Heerlense AZC, twijfelde ze geen moment. Hoewel het haar zwaar viel haar zoontje los te laten, bracht ze hem toch naar de peuterspeelzaal. “In het begin moest Suliman wel huilen, maar na een dag of vijf was dat over. Hij leert hier zoveel. We kwamen in Nederland toen hij nog maar net twee jaar was, dus praten deed hij nog niet zo veel. Hij leerde hier Nederlands spreken. Ook leert hij de namen van de dieren, de kleuren, vormen, noem maar op. Ik ben zo blij voor hem. Maar ook voor mezelf”, lacht de trotse moeder, “want ik leer weer Nederlands van Suliman. Laats heb ik een boekje geleend van de peuterspeelzaal om dat samen met hem te lezen. Mijn Nederlands wordt daardoor ook steeds beter.”
Ook Sanne Curvers, leidster in peuterspeelzaal ’t Zonnetje, ziet verschil tussen de Suliman die begin 2016 binnenkwam en de Suliman zo’n zeven maanden later. “Ik heb tussendoor zwangerschapsverlof gehad. Voor die tijd was Suliman heel actief, een beetje agressief zelfs. Maar toen ik terug kwam, was hij veel kalmer, hij speelt rustig met de andere kinderen en spreekt al heel goed Nederlands.”
Mawahib knikt: “Suliman voelt zich veilig, hij kan hier in de peuterspeelzaal zijn energie kwijt en hij leert er heel veel. Iedere morgen staat hij in alle vroegte al klaar om naar de peuterspeelzaal te gaan. Ook in het weekend”, lacht Mawahib. Dan ernstig: “Kinderen kunnen hier in een veilige omgeving spelen en leren en dat is heel belangrijk voor ze.”
Hoewel het weer even wennen zal zijn in Breda, ziet Mawahib de toekomst heel zonnig tegemoet. “Mijn kinderen kunnen in Nederland tenminste een normaal en veilig leven leiden. We gaan peuterspeelzaal ’t Zonnetje wel missen. Het was een onvergetelijke ervaring!”

Reageren is niet mogelijk